2024-03-22 13:05:56

Radionica izrade kukuružnjače

Ovaj četvrtak u našoj se školi održala još jedna zanimljiva radionica u sklopu projekta „Kaj su jeli naši stari“ – Iz bakine kuharice. Ovaj put na jelovniku je bila kukuružnjača, odnosno kuržnjača. Kuržnjača je našim precima bila jedno od važnijih jela koje se pripremalo od domaćega kukuruznog brašna. Mentorice u ovoj radionici bile su članice Društva žena Kotoriba Agneza Ostrognjaj i Ksenija Lukša koje su se vrlo rado odazvale pozivu i pokazale cijeli postupak izrade kuržnjače. Radile su dvije vrste kuržnjače – jednu starinsku, nekadašnju i drugu moderniju. Na radionici je sudjelovalo oko dvadesetak učenika trećeg i sedmog razreda uz učiteljice Danijelu Sabol i Rominu Volar. Zapisali smo oba recepta, a na kraju radionice svi sudionici uživali su u blagovanju ukusnih kuržnjača.

D. Sabol i R. Volar

Pogledajte u prezentaciji kako nam je bilo smiley:  

 

 


Osnovna škola Kotoriba