preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba

Login
Tražilica
Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

vijesti
O nastavi usmjerenoj na učenike na Učiteljskom vijeću
Martina Katar / datum: 7. 2. 2018. 09:17

Učiteljice Željka i Ivana su na Učiteljskom vijeću održanom pod zimskim praznicima prenijele svoja iskustva sa tečaja u Firenci. Svoje dobro raspoloženje uspješno su prenijele i na ostale učitelje dinamičnim predavanjem i zabavnim vježbicama. Tema njihovog predavanja bio je razred, odnosno nastava usmjerena na učenike, a najviše smo slušali o projektnom i problemskom učenju. Ovo predavanje samo je uvod u radionice na istu temu koje će učiteljice održati u ljetnim mjesecima.


[OPŠIRNIJE]Nastava usmjerena na učenika
Martina Katar / datum: 8. 1. 2018. 10:20

Nakon uspješnih priprema za Erasmus + projekt gostovale smo pet dana na stručnom usavršavanju u Firenci s temom Nastava usmjerena na učenika-učitelji kao promotori aktivnog učenja.

Na samom početku svi sudionici su ppt prezentacijama predstavili svoje škole. Istaknuti su također pojedinačni motivi za sudjelovanje kao i težnje kompetencijama koje se trajno žele postići nakon ovog seminara.

Naš seminar osim naše teme obuhvaćao je i teme Problem and project based learning i Flipped classroom.

Bavili smo se vrstama motivacije kod učenika kao i kod učitelja te načinima grupiranja učenika u procesu učenja.  Definirali smo uloge učenika i učitelja u procesu aktivnog učenja usmjerenog na učenika  te smo pojasnili proces evaulacije u projektnom učenju.

Aktivno smo sudjelovale iznošenjem svojih mišljenja, razmjenom primjera iz prakse te kritičkim razmatranjima nakon pogledanih video isječaka iz prakse u američkim školama.

Naglasak cijelog usavršavanja bio je na Projektnom učenju u kojem smo osmislili skicu za moguće projekte u pojedinim školama.

U završnoj fazi smo svoje koncepte prezentirali ostalim sudionicima koji su iznijeli svoja mišljenja te dali povratnu informaciju o istima.

Nakon toga uslijedila je evaulacija seminara i podjela certifikata svim sudionicima.

Sve naučeno podijelit ćemo s učiteljima iz naše škole, a u stečena znanja i vještine implementirati u nastavni rad. Poticat ćemo da učenici čim više budu u središtu nastavnog procesa.

I.J. i Ž.M.


[OPŠIRNIJE]Nezaboravno iskustvo u Firenci
Martina Katar / datum: 8. 1. 2018. 10:18

Početkom prosinca uputile smo se u nezaboravnu avanturu u nama susjednu Italiju. Samo uzbuđenje bilo je pojačano tim više što smo prvi puta putovale avionom. I zaista je bilo nevjerojatno – osjećaj dok uzletiš i promatraš svijet iznad oblaka – neprocjenjivo! Stigle smo u kasnim satima i prijavile se u hotel točno u ponoć, prilično značajno moglo bi se reći. Šalu na stranu.... Smještene smo bile u prekrasnom hotelu u blizini centra.

Na samom seminaru imale smo priliku razmijeniti iskustva sa sudionicima iz Turske, Njemačke, Češke, Egipta i Hrvatske. Imale smo priliku saznati više o kulturnom i obrazovnom aspektu tih zemalja, te usporediti sličnosti i različitosti. Energičnost i razigrani duh naših predavačica stvorili su toplu suradničku atmosferu među sudionicima. U opuštenom i neformalni razgovoru uz kavu produbili smo naša poznanstva.

Samostalnim istraživanjem i grupnim razgledanjem otkrivale smo kulturološko bogatstvo grada.  Svakodnevno smo uživale u šetnji od Piazze Santa Maria Novella, kraj bazilike San Lorenzo do veličanstvene katedrale na Piazzi Santa Croce. Osvojio nas je i predivan pogled na rijeku Arno s mosta Ponte Veccio u jednoj od naših noćnih šetnja.

Našu talijansku avanturu završile smo cjelodnevnim izletom u San Giminignano, Monteriggioni, Chianti i vođeno razgledavanje Sienne.  Nezaboravni okusi i mirisi Italije ostat će zauvijek u našim srcima.

Željka i Ivana


[OPŠIRNIJE]Predavanje za učitelje
Martina Katar / datum: 1. 12. 2017. 14:04

Učitelji Robert i Nenad ovaj su tjedan na Učiteljskom vijeću održali predavanje na temu Njegovanje poduzetničkog razmišljanja u obrazovanju. Ukratko su upoznali učitelje sa sadržajem radionica koje su pohađali na stručnom usavršavanju u Pragu. Također su govorili o svojim iskustvima tijekom mobilnosti, koja su mahom bila pozitivna. Nadamo se da su barem dio učitelja inspirirali da se i oni uključe u neke buduće projekte mobilnosti naše škole. Učitelji će tijekom ljetnih mjeseci održati i radionice za učitelje koji će aktivno biti uključeni u projekt sljedeće školske godine.

Ovaj će se vikend naše učiteljice Željka Matulin i Ivana Jakopović uputiti u Firencu gdje će učiti o nastavi usmjerenoj na učenika te kako poticati učenike na aktivnu ulogu u učenju. Želimo im pregršt lijepih iskustava i kvalitetne radionice!


[OPŠIRNIJE]Intervju s učiteljima
Martina Katar / datum: 2. 11. 2017. 13:51

Razrednici drugih razreda, Robert Katanec i Nenad Podgorelec putovali su u Češku, u Prag. Razgovarali smo s njima zašto su bili tamo i kako su se proveli.

Zašto ste putovali u Češku?

Putovali smo u Češku zato što smo tamo imali stručno usavršavanje o razvijanju poduzetničke kompetencije u školi, a u okviru projekta naše škole.

Kakve ste sve zadatke morali izvršiti tijekom dana?

Slušali smo predavanja i aktivno  sudjelovali u radionicama i raspravama,  razmjenjivali smo iskustva s ostalim sudionicima. Učili smo kako kroz igru razvijati poduzetničku kompetenciju kod učenika.

Što Vas se najviše dojmilo?

Dojmilo nas se suradništvo koje se razvijalo između nas sudionika i polaznika seminara iako smo došli sa svih strana svijeta i prvi put se tamo upoznali. Cijelo vrijeme smo komunicirali na engleskom jeziku, što je bilo dosta zahtjevno.

Iz kojih su zemalja bili ostali sudionici usavršavanja?

Sudionici su bili iz Francuske, Velike Britanije, Bugarske, Cipra  i Reunion otoka.

Razlikuju li se njihove škole mnogo od hrvatske škole?

Da, razlikuju se po obrazovnom sustavu, imaju dovoljno financijskih sredstava za realiziranje željenih projekata i programa. Drugačije su posložene organizacijski.

Jeste li imali vremena turistički razgledati grad?

Da, imali smo vremena. Upoznali smo gastronomski i kulturni dio grada. Prag uistinu vrijedi vidjeti. To je prelijep i siguran grad, čak i u ovo doba godine prepun turista.

S učiteljima razgovarale: Lorena Friščić i Emili Sabol


[OPŠIRNIJE]Seminar u Pragu
Martina Katar / datum: 2. 11. 2017. 13:47

Seminar u Pragu je jedno prekrasno iskustvo koje sam s nestrpljenjem iščekivao. Uzbuđenje je bilo to veće jer smo u Prag putovali avionom i to je bio moj prvi let. Neizvjesnost i znatiželja… Što nas tamo očekuje, koga ćemo upoznati i što ćemo novo naučiti. Nakon upoznavanja sa sudionicima seminara, koji su došli iz Bugarske, Reunion otoka (francuski otok i država u Indijskom oceanu), Cipra, Velike Britanije i Francuske, najveća prilagodba je bila u tome što smo morali govoriti i sporazumijevati se na engleskom jeziku.

Sama tema seminara Njegovanje poduzetničkog razmišljanja u obrazovanju bila je dosta zahtjevna i stručna. Pošto nas je bilo samo šestero, bilo je puno interakcije, sudjelovali smo aktivno u radu, izražavali svoja mišljenja, raspravljali i razmjenjivali iskustva. Prilično me se dojmila dobra atmosfera i suradništvo koje se razvilo među nama, iako smo došli iz različitih krajeva svijeta. Predavanja su započinjala u 9,00 h i završavala  u 13,00 h. Nakon seminara odlazili smo svi zajedno na ručak u obližnje restorane i pivnice gdje smo se nastavili družiti i razgovarati o različitim životnim temama. Poslijepodne smo iskoristili za odmor u hotelskoj sobi te za pisanje dnevnog izvješća i dojmova s odslušanog predavanja.

Na večer smo odlazili u šetnje gradom i turističko razgledavanje kulturnih znamenitosti Praga. Posjetili smo Karlov trg, Vjenceslavski trg, Karlov most, Crkvu svetog Nikole, JazzRepublic klub. To nam je pomoglo da upoznamo i shvatimo kako je grad uistinu lijep i  multikulturalan. Izvrsno je prometno povezan, jer ima podzemnu željeznicu, tramvaje i  autobusne linije. U petak, kad smo završili s predavanjima i dobili diplome o stručnom seminaru, dogovorili smo se da ćemo na večer svi zajedno otići na jazz koncert u jedan obližnji klub. Oprostili smo se od naših dragih kolega, razmijenili  telefonske brojeve i email adrese te si obećali da ćemo ostati u kontaktu. Vratili smo se u subotu s praškog aerodroma Vaclav Havel u zagrebačku zračnu luku gdje su nas dočekale naše obitelji.

Robert Katanec


[OPŠIRNIJE]Poduzetničko razmišljanje u obrazovanju
Martina Katar / datum: 2. 11. 2017. 13:38

Nakon uspješnih priprema za Erasmus + projekt, zajedno s kolegom Katanec Robertom iz Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba,gostovao sam u Pragu pet dana na stručnom usavršavanju iz poduzetništva. Tema seminara je bila Njegovanje poduzetničkog razmišljanja u obrazovanju.

Na samom početku usavršavanja, predstavili smo se svojim imenom, mjestom rada i očekivanjima od tečaja.

Na početku svakog dana upoznali smo se s ciljevima koje smo realizirali tijekom dana.
Tako smo prošli kroz sljedeće teme: koncept poduzetništva, razvoj poduzetništva, različiti tipovi poduzetništva te poduzetništvo kao metoda naspram poduzetništva kao praksa.
            Nisu  izostale niti različite grupne rasprave, igranja i dijeljenja međusobnih iskustava. Tako smo prošli kroz vježbe igre, empatije, kreacije, eksperimentiranja i refleksije.

Na predavanju je bilo riječi i o KIWANIS  djeci. To su djeca koja sudjeluju u programu organizacije KIWANIS KIDS. Djeca uče kako da postanu vođe i pomažu drugima.

Bilo je govora i o Belbingovom timu uloga gdje se točno specificiraju karakteristike pojedinca u nekom timu.

Dio seminara je bio zamišljen kroz poučne igre u kojima su aktivno sudjelovali svi sudionici.

Seminar je završio evaluacijom i podjelom diploma sudionicima.

            Stečena znanja, vještine i iskustva primijenit ćemo u svome radu s učiteljima i učenicima i na taj način nastavu učiniti zanimljivijom, poduzetnijom i poticajnijom za učenike.

Nenad Podgorelec


[OPŠIRNIJE]Pripreme završile, očekuju nas putovanja
Martina Katar / datum: 13. 10. 2017. 13:48

Zadnjih nekoliko mjeseci nastojali smo čim bolje se pripremiti za nadolazeće edukacije u inozemstvu. Učiteljica Ivana, pripremila je kratki tečaj engleskog jezika za sudionike mobilnosti jer će sve edukacije biti na tom jeziku. Učitelji su, u ugodnoj i zabavnoj atmosferi, učili i vježbali kako predstaviti sebe i svoju školu na engleskom jeziku. Također smo obogatili svoj rječnik pojmovima koji su vezani uz sadržaje edukacija kako bismo ih mogli lakše pratiti. Svi učitelji u Školi ispunili su kratki upitnik samoprocjene kompetencija u razvijanju kompetencije poduzetništva kod učenika kako bismo mogli pratiti učinak edukacija i cijelog projekta. Sve tehničke pripreme za prvu edukaciju smo odradili, a ona nas očekuje već sljedeći tjedan.

   Učitelji Robert i Nenad probit će led i u Pragu će učiti o njegovanju poduzetničkog načina razmišljanja u obrazovanju. Nestrpljivo očekujemo njihova prva javljanja, a njihove dojmove moći ćete pročitati na ovim stranicama.


[OPŠIRNIJE]Poduzetni učitelj za poduzetnog učenika
Martina Katar / datum: 25. 9. 2017. 13:36
Sudionici mobilnosti u dogovoru

OŠ Jože Horvata Kotoriba ove se godine prijavila na natječaj Europske komisije u okviru programa Erasmus+ s projektom „Poduzetni učitelj za poduzetnog učenika“. Projekt nam je odobren i u cijelosti će biti financiran iz programa Europske unije. Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a u okviru njega nude se aktivnosti mobilnosti u svrhu učenja za pojedince. Tako će se ove školske godine, po prvi puta, osmero naših djelatnika stručno usavršavati u inozemstvu, a stečena znanja i vještina potom će podijeliti s ostalim djelatnicima. U Češku, Italiju i Španjolsku putovat će učitelji razredne nastave Robert Katanec, Nenad Podgorelec i Željka Matulin, učiteljice predmetne nastave Ivana Jakopović, Danijela Krobot, Karmen Somi i Romina Volar, te psihologinja Martina Katar.

Projekt „Poduzetan učitelj za poduzetnog učenika“ osmislili smo vođeni željom da potaknemo naše učenike na veću aktivnost i inicijativu u vlastitom učenju i radu te ih motiviramo za ostvarivanje svojih punih potencijala. Cilj projekta je osnažiti učitelje i stručne suradnike u vještinama, znanjima i metodama, ali i osobinama ličnosti koje će im poslužiti u poticanju poduzetnosti i inicijative učenika i razvijanju poduzetničkih osobina ličnosti kod učenika. Želimo osigurati kontinuirano razvijanje poduzetničke kompetencije kod učenika te ćemo kroz ovaj projekt obogatiti školski kurikulum i izraditi kurikulum za međupredmetnu temu za poticanje poduzetničke kompetencije učenika.

Učitelji koji prođu tečajeve imat će obavezu podijeliti novostečeno znanje s drugim učiteljima u školi kroz prezentacije i radionice na učiteljskim vijećima. Stečene kompetencije i iskustva primijenit će se u radu s djecom, kako u redovnoj nastavi tako i u drugim oblicima rada s učenicima, što će djeci omogućiti bolje obrazovanje i poticajnije okruženje. Očekujemo da će nam projekt pomoći da dugoročno postanemo škola koja zna motivirati i poticati svoje učenike na aktivnost, izvrsnost i poduzetnost.

Prva mobilnost očekuje nas u listopadu, a sve novosti u vezi projekta možete pratiti na stranicama Škole.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju