preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba

Login

Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Wikipedija

Slikovni rezultat za wikipedija

Izvor: http://hr.wikipedia.org

 

ALAT ZA PROVJERU PRAVOPISA

Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 3. 2013.

Ukupno: 199235
Ovaj mjesec: 1434
Ovaj tjedan: 76
Danas: 2
Vijesti
Koncert Limene glazbe Općine Kotoriba u školi
Martina Katar / datum: 24. 6. 2024. 13:34

Na Svjetski dan glazbe, prvi dan ljeta i zadnji dan nastave u holu naše škole prisustvovali smo jednom posebno lijepom glazbenom događaju. Limena glazba Općine Kotoriba darovala nam je mali koncert. Nova postava Limene glazbe aktivna je od rujna 2023. godine i u nju je uključeno 10 učenika naše škole: Mila Lončarić, Laura Talaš, Mateja Gadanec, Leonardo Fuš, Alex Majetić, Aleksandra Majetić, Rihana Majetić, Sanja Horvat, Bruno Pogorelec i Mihael Hederić. Svi oni su s redovitom nastavom Solfeggia započeli tijekom listopada, a druženje s instrumentima dogodilo se već nakon mjesec dana, u drugoj polovici studenog. Nakon marljivog vježbanja i redovitog dolaženja na satove solfeggia, bili su spremni okruniti svoj trud i rad malim koncertom. Izveli su nam dvije orkestralne skladbe: Young Bad Rock Thorstena Reinana i Odu radosti Ludwiga van Beethovena. Solo izvedbom skladbe Bela Ciao počastila nas je naša učenica Rihana Majetić.  Dirigentski štapić bio je u rukama profesora Antuna Horvata, glazbenog voditelja orkestra. Svi smo zajedno uživali u slavlju ljeta i veličanju glazbe.

Pozivamo sve učenike naše škole od 3. do 7. razreda, koji vole svoje slobodno vrijeme provoditi uz glazbu, da se s početkom nove školske godine pridruže ovom veselom orkestru!

Klaudija Vidović


[OPŠIRNIJE]"Dan Bez Veze" u našoj školi
Karmen Somi / datum: 24. 6. 2024. 11:13

U četvrtak, 20. lipnja 2024., umjesto uobičajenih nastavnih aktivnosti, u našoj smo se školi uključili u projekt „Dan Bez Veze“. Četvrtak nam je bio ispunjen sportskim natjecanjima, igrama na otvorenom, kreativnim radionicama, crtanjem loga, smišljanjem slogana :

„Mali odmor od interneta napravi, obuj patike i prirodu pozdravi  smiley

„Umjesto gledanja u ekran, prozor otvori i pogledaj van smiley"

…pisanjem liste želja za ove naše ljetne praznike,  jezičnim igrama s temom ljeta, učionicom smijeha, pričanjem viceva, uređivanjem školskog cvjetnjaka … Poticali smo maštovitost, kreativnost, timski duh, zdravu tjelesnu aktivnost te suradnju među učenicima bez uporabe ikakve tehnologije.

Ovakve inicijative, ne samo da promiču zdravi životni stil i kreativnost, već i jačaju školsku zajednicu te potiču pozitivne društvene vrijednosti poput suradnje, fer igre i poštovanja prema drugima.

A. Horvat, K. Somi

Kako nam je bilo pogledajte u videozapisu: 


[OPŠIRNIJE]Mozgalice
Martina Katar / datum: 24. 6. 2024. 13:14

Posljednji tjedan nastave u ovoj školskoj godini začinili smo, između ostalog, i međurazrednim natjecanjima u mozgalicama. Za ovo se natjecanje učenici nisu trebali posebno pripremati, ali su svoje opće znanje i logičko zaključivanje mogli iskoristiti u zabavnim zadacima s riječima, računskim operacijama, zadacima slaganja tangrama i pamćenja. Svaka generacija razreda sastavila je ekipu od četiri člana. Snage su odmjerili zasebno prvi i drugi razredi, treći i četvrti razredi te učenici viših razreda. Veseli nas što su sve ekipe dale sve od sebe i gledateljima priuštile uzbuđenje i zanimljivo jutro i prijepodne. 


[OPŠIRNIJE]Uspješno proveden školski projekt izvannastavnih aktivnosti Kluba mladih tehničara OŠ Jože Horvata Kotoriba “STEM glagoljaši“
Karmen Somi / datum: 24. 6. 2024. 11:09

U školskoj godini 2023./2024. uspješno je proveden projekt u sklopu izvannastavnih aktivnosti kojeg je škola prijavila na natječaj za financiranje izvannastavnih aktivnosti projekata osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Izvannastavni  projekt Kluba mladih tehničara OŠ Jože Horvata Kotoriba pod nazivom STEM glagoljaši rezultat je želje da učenicima osiguramo sustavnu i kvalitetnu podršku kako bi ih se osnažili za prepoznavanje i razumijevanje izazova suvremenog društva, sukladno tome projekt je usmjeren na razvoj i jačanje osobne, socijalne i građanske kompetencije.

Nastavak i fotografije pod Opširnije.

Kako nam je bilo pogledajte https://youtu.be/HwLVNvk2QQ8


[OPŠIRNIJE]Recycle and Learn English Box – igre za ponavljanje
Karmen Somi / datum: 19. 6. 2024. 13:33

Na satovima dodatne nastave engleskog jezika učenici od 5.-8. razreda su pomoću korištenih i nepotrebnih stvari koje su imali kod kuće napravili razne igrice, pitalice i zadatke kako bi učenici 1.-4. razreda ponovili jezično gradivo i vidjeli koliko su naučili. Sve su marljivo izrađivali uz puno igre i zabave, a i dodatni cilj je bio da učenike malo odvučemo iz digitalnog svijeta.

Najbolji dio cijelog tog procesa bilo je isprobavanje na terenu. Učenici viših razreda su od 10.-13. lipnja odlazili na satove u niže razrede. Preuzeli su ulogu mentora mlađim učenicima i pružili im podršku ukoliko je bilo potrebno kod rješavanja raznih zadataka. Primjeri zadataka vidljivi su na fotografijama (npr. točne odgovore su učenici označavali stavivši kvačicu za rublje na to mjesto na papiriću, trebalo je ponoviti brojeve do 10 pomoću kutije za jaja itd.)

I malima i velikima ovakvi satovi su se jako svidjeli, a interakcija malih i velikih je od neopisive važnosti za sve uzraste. smiley

Pogledajte kako nam je bilo:  


[OPŠIRNIJE]Završni kviz Oxford Reading Cluba s Moranom Zibar
Karmen Somi / datum: 18. 6. 2024. 13:00

Projekt Read your way to better English završili smo uzbudljivim online kvizom sa poznatom kvizašicom Moranom Zibar, koja je vodila ovaj zabavan i edukativan izazov.

Online kviz održao se 12. lipnja 2024. u 13 sati u kojem je sudjelovalo preko 300 učenika iz cijele Hrvatske. Učenici su odgovarali na 30 pitanja putem QR koda, a bilo je važno točno i brzo odgovoriti na pitanja o pročitanim knjigama.

U kvizu su uspješno sudjelovali i naši učenici od 5.-8. razreda koji polaze satove dodatne nastave engleskog jezika. To su: Edo Pogorelec, Vinko Dolenec, Ena Janković, Dora Markan, Aleksandar Patafta, Alex Šalamon, David Trstenjak, Vanessa Balog, Zita Horvat, Vito Peranec, Fran Trstenjak, Greta Siladi, Gabrijel Dolenec, Kim Hudiček, Dora Kos, Sven Cenko, Maja Gadanec, Regina Dornik, Lovro Erdelji i Zara Židov.

Svim učenicima hvala na odazivu! smiley

M. Kontrec


[OPŠIRNIJE]The Peacock - Projekt paun u 2. A razredu
Martina Katar / datum: 17. 6. 2024. 12:38

Učenici 2.A razreda sa svojom su učiteljicom Adelom Horvat sudjelovali u eTwinning projektu sa svojim prijateljima iz 4.b razreda.

 Nositeljica projekta je bila učiteljica Ivana Gluhačić iz Osnovne škole Julija Klovića u Zagrebu, a partneri su bili s područja EU (Rumunjske, Poljske, Zapadne Gruzije, Hrvatske…).

Projekt je započeo u listopadu 2023. g i trajao sve do lipnja 2024. g. Svaki mjesec bile su predviđene aktivnosti koje su učenici s velikom radošću rješavali. Saznali smo mnoge informacije o paunovima, kao što su njegove osobine, stanište, prehrana te smo naučili kako se kaže paun na drugim jezicima.

Stvarali smo postere, izrađivali logo, provodili ankete, radili plakate, likovne radove, pisali pjesme u akrostihu, izrađivali paunove od voća, što nam je bilo najslađe.

Osmislili smo slogan za projekt:

"Be happy like a peacock and spread love and kindness!"

Na samom kraju projekta učenici su ispunjavali anketu u kojoj su ocijenili aktivnosti projekta te svoj rad i trud.

Kako nam je bilo, pogledajte u knjizi Book Creator.

                                                                                                                                Adela Horvat


[OPŠIRNIJE]Obiteljski dan u Humu na Sutli
Karmen Somi / datum: 17. 6. 2024. 11:46

U subotu 8. lipnja učenice Rihanna Majetić, Vanessa Balog, Nives Bogdan i Sanja Horvat u pratnji učiteljice likovne kulture posjetile su Hum na Sutli. Početkom prosinca prošle godine učenice su sa svojim projektom osvojile prvo mjesto na natječaju Vetropack Straže, jedinog proizvođača staklene ambalaže u Hrvatskoj, a sada su bile pozvane kao gošće na njihov Obiteljski dan. Sudjelovale su u zanimljivim i zabavnim radionicama i aktivnostima, bile u obilasku tvornice, vidjele proizvodni proces staklene ambalaže, dale intervju vezan uz njihov projekt.

Slogan i maskota koje su učenice osmislile, tvrtka Vetropack Straža odlučila je koristiti za njihove promotivne aktivnosti (brošure, letke, internetsku stranicu, itd.). Maskotu kojeg su nazvale Staklenko učenice su imale prilike i upoznati jer je zabavljao i animirao posjetitelje na Obiteljskom danu. Kući su se vratile u poslijepodnevnim satima umorne, ali pune dojmova te bogatije za jedno lijepo iskustvo.

Kako nam je bilo pogledajte pod Opširnije.

Barbara Salaj Zlatar

 

[OPŠIRNIJE]Radionica izrade domaćih "boca"
Karmen Somi / datum: 17. 6. 2024. 09:46

U petak (14. lipnja) održali smo i posljednju radionicu u sklopu projekta „Kaj su jeli naši stari“ – Iz bakine kuharice – kuhali smo boce. I ovaj put su nam u pomoć priskočile članice Društva žena Ksenija Lukša i Agneza Ostrognjaj. Učenici trećeg i sedmog razreda ponovili su kako se radi tijesto za boce budući da je postupak izrade identičan izradi tijesta za krpice zeljem. Učenicima nije bilo teško zasukati rukave i napraviti ukusne boce. Nakon što je tijesto bilo kuhano, zalili smo ga otopljenom kosanom masti te smo u jednu posudu dodali i vrhnje. Tražila se porcija više, a učenici su zaključili kako će im nedostajati radionice, a i gospođe koje su nas uputile u tajne kotoripske kuhinje.

U prilogu, pod Opširnije,  možete vidjeti i kuharicu kotoripskih jela koja je nastala u sklopu projekta.

Kako nam je bilo pogledajte pod Opširnije.

D. Sabol i R. Volar


[OPŠIRNIJE]Učenik Mihael Hederić osvojio sedmo mjesto u strojarskim konstrukcijama na 66. državnom natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske u Segetu Donjem
Karmen Somi / datum: 17. 6. 2024. 09:40

Od 3. do 6. lipnja 2024., u Segetu Donjem je održana državna razina 66. natjecanja mladih tehničara, jednog od najstarijih i najzahtjevnijih natjecanja učenika viših razreda osnovnih škola u našoj zemlji. Natjecanje mladih tehničara na godišnjoj razini organiziraju Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na svim razinama natjecanja, ove je godine sudjelovalo 6200 učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Na državnu razinu se plasiralo 250 najboljih, po jedan učenik iz svake županije, u svakom od ukupno 12 područja tehničke kulture.

Iz Međimurske županije, na državnoj je razini sudjelovalo 12 učenika iz raznih osnovnih škola i udruga tehničke kulture.

Natjecanje je na državnoj razini provedeno kroz tri dijela: pisana provjera znanja, izrada tehničke tvorevine prema zadanoj dokumentaciji i predstavljanje tehničke tvorevine.

Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba  na državnom natjecanju je imala jednog predstavnika: Mihaela Hederića iz sedmog razreda, natjecao se u području strojarskih konstrukcija, u H-području (redoviti osnovnoškolski program tehničke kulture i program nastave kroz klubove mladih tehničara). Mihael je izrađivao tehničku tvorevinu podiznu platformu od lima. Postigao je  rezultat sedmog mjesta od dvadesetjednog učenika u području strojarskih konstrukcija. Mentorica učenika je Jelena Tuksar učiteljica tehničke kulture i  članica Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja mladih tehničara Hrvatske, voditeljica natjecanje u području Radiokomunikacije.

Uz natjecanje, učenici i mentori stekli su nova iskustva koja će im pomoći u daljnjem učenju, radu i natjecanjima. Lovro je stekao korisno iskustvo jer je natjecanje bilo zahtjevno, a konkurencija jaka. Proširio je još više znanje iz svojih područja te upoznao nove vještine.

Jelena Tuksar

Čestitke Mihaelu i mentorici na uspjehu!smiley

Fotografije pod Opširnije.

 


[OPŠIRNIJE]Program osposobljavanja za upravljanje biciklom učenika 5-ih razreda
Karmen Somi / datum: 17. 6. 2024. 09:34

29. svibnja 2024. godine učenici petih razreda OŠ Jože Hotvata Kotoriba okupili su se kako bi polagali ispit za vozača bicikla. Programu osposobljavanja za upravljanje biciklom bilo je prisutno 25 učenika. 

Ispit za vozača bicikla uključivao je testiranje njihovih teoretskih znanja o prometnim pravilima, sigurnosti u prometu i pravilnom ponašanju na cesti. Nakon uspješno položenog teorijskog dijela, učenici su imali priliku demonstrirati svoje praktične vještine vožnje bicikla pod stručnim nadzorom instruktora HAK-a.

U provjeri znanja i vještina vožnje sudjelovali su djelatnici HAK-a i djelatnici prometne policije Međimurske županije. Priprema poligona i učionice za polaganje odvijalo se u suradnji učiteljice Jelene Tuksar i učenika. Ovaj događaj predstavlja važan korak prema stjecanju veće sigurnosti u prometu i razvijanju odgovornog ponašanja kao biciklista. Uspješno su vozački ispit za vozača bicikla položili svi učenici.

Ova postignuća su rezultat predanosti učenika, potpore njihovih roditelja i truda školskog osoblja koji je vodio pripreme za ovaj važan ispit.

Čestitamo svim našim učenicima 5. razreda na njihovom uspjehu i na važnom koraku prema sigurnoj vožnji bicikla. Nadamo se da će ovo iskustvo poslužiti kao primjer drugima i potaknuti odgovorno ponašanje u prometu.

Hvala svima  koji su podržali naše učenike na ovom putovanju. Sigurnost naših učenika u prometu je od iznimne važnosti, i zajedno s njima gradimo sigurnije okruženje za sve nas.

Jelena Tuksar

Fotografije pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]9. IZLOŽBA INOVACIJA IVANIĆ-GRAD I3G
Karmen Somi / datum: 17. 6. 2024. 09:25

9. IZLOŽBA INOVACIJA IVANIĆ-GRAD I3G

U Hotelu Sport u Ivanić-Gradu 16. i 17. svibnja održala se deveta Izložba inovacija I3G koju organizira Elektronički i računalni klub. Ove godine izložba je okupila stotinjak izlagača, uglavnom mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske.

Na izložbi su predstavljeni najzanimljiviji i najkreativniji radovi. Kao natjecatelji sudjelovali su i učenici naše škole:

Lovro Erdelji, Sara Matulin, Maja Tomašić rad: Smart home

Lovro Erdelji rad:  Magic Mirorr

Lovro Erdelji, Mihael Hederić rad: Pokretni most

Maja Tomašić, Lovro Erdelji, Sara Matulin, Mihael Hederić rad: Pokretni most

Odlukom ocjenjivačkog povjerenstva učenici Lovro Erdelji, Sara Matulin, Maja Tomašić s radom Smart home osvojili su zlatnu medalju, Lovro Erdelji Magic Mirorr s radom Magic Mirorr osvojio je srebrnu medalju, dok su brončanu medalju osvojili Lovro Erdelji, Mihael Hederić s radom Pokretni most, te Maja Tomašić, Lovro Erdelji, Sara Matulin, Mihael Hederić s radom Pokretni most.

Najbolji nagrađen rad u kategoriji osnovnih škola je Smart Home učenika Lovre Erdelji, Sare Matulin, Maje Tomašić iz OŠ Jože Horvata Kotoriba te je primio nagradu ARCA za sudjelovanje na 22. Međunarodnoj izložbi inovacija.

Čestitke učenicima i mentorici na odličnim rezultatima!smiley

Jelena Tuksar

Fotografije možete pogledati pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]INOVA-MLADI 2024. 24. IZLOŽBA INOVACIJA UČENIKA ZAGREBAČKIH OSNOVNIH, SREDNJIH ŠKOLA I STUDENATA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM
Karmen Somi / datum: 17. 6. 2024. 09:17

U Zagrebu je 10. svibnja 2024. održana 24. izložba inovacija mladih INOVA-MLADI 2024. u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i udruga mladih inovatora.

Cilj izložbe bio je okupiti učenike osnovnih, srednjih škola, studente i njihove mentore koji pokazuju kreativne sposobnosti u osmišljavanju i izradi inovacija, odabrati i nagraditi najbolje inovacije te promicati inovatorstvo među mladima. Izloženo je 384 radova učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Prezentacija radova je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe, a proglašenje rezultata se održalo 24. svibnja 2024. godine.

Na izložbi su sudjelovali učenici iz OŠ Jože Horvata, Kotoriba Lovro Eradlji, Dominik Kranjec, Luka Raimund, Vanja Kočiš, Sara Matulin i Maja Tomašić iz 8 b razreda, Jan Špiranac i Mihael Hederić iz 7 b razreda s mentoricom Jelenom Tuksar učiteljicom tehničke kulture, izložili su radove:

Maja Tomašić, Lovro Erdelji, Sara Matulin, Mihael Hederić rad Pokretni most

Lovro Erdelji, Sara Matulin, Maja Tomašić rad Smart home

Mihael Hederić, Jan Špiranac rad Svjetionik

Mihael Hederić, Jan Špiranac rad R2D2

Luka Raimund, Vanja Kočiš rad Avion

Dominik Kranjec rad Pelješki most

Lovro Erdelji rad Pametni sef

Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe.

Proglašenje rezultata održalo se 24. svibnja 2024., a kvaliteta rada je potvrđena dobivanjem

zlatne medalje Lovro Erdelji, Sara Matulin, Maja Tomašić za rad Smart home,

zlatne medalje Maja Tomašić, Lovro Erdelji, Sara Matulin, Mihael Hederić za rad Pokretni most,

 zlatne medalje Lovro Erdelji za rad Pametni sef,

srebrne medalje Luka Raimund, Vanja Kočiš za rad Avion,

srebrne medalje Dominik Kranjec za rad Pelješki most,

srebrne medalje Mihael Hederić, Jan Špiranac za rad R2D2,

srebrne medalje Mihael Hederić, Jan Špiranac za rad Svjetionik.

Posebna nagrada za najbolju osnovnu školu gost Republike Hrvatske dodijeljena je OŠ Jože Horvata Kotoriba.

Njegov uspjeh rezultat je velikog truda, brojnih sati, dana i mjeseci posvećenosti i napornog rada, pri čemu je svaki pokušaj i svaka greška služila kao motivacija za napredak. Ovaj uspjeh dokazuje izvrsnost u poticanju i podržavanju mladih inovatora, dok su nagrađeni učenici inspiracija i uzor ostalim učenicima za daljnje istraživanje, stvaranje i savladavanje kreativnih izazova.

Jelena Tuksar

Čestitke na izvrsnim rezultatima!smiley

Fotografije pod Opširnije :)

 


[OPŠIRNIJE]Postani kreativan u čakovečkoj Gospodarskoj školi
Karmen Somi / datum: 17. 6. 2024. 09:01

Čakovečka Gospodarska škola već osam godina provodi projekt Postani kreativan. Cilj je toga projekta učenike osmih razreda potaknuti na kreativno likovno i modno izražavanje.

Učenici su na satu likovne kulture trebali nacrtati odjeću prema vlastitom izboru (svečana, sportska, radna, mladenačka i dr.) na A4 formatu papira, služeći se bilo kojom likovnom tehnikom (olovka, bojice, flomasteri, pastele i dr.).

Najuspješnije kreacije, pristigle iz međimurskih osnovnih škola šivaju se prema skicama učenika i predstavljaju na modnoj reviji u Gospodarskoj školi, a učenicima i njihovim mentorima uručiti zahvalnice i modne Oskare. Ove godine među deset najuspješnijih kreacija od ukupno 164 pristigla rada, našao se dizajn Iris Pintarić, učenice 8. b razreda koja je osvojila modni Oskar. Njezina skica  prikazuje kako zamišlja dnevni i večernji look u zanimljivoj ležernoj kombinaciji.

Čestitke Iris i mentorici Barbari Salaj Zlatar! smiley


[OPŠIRNIJE]Radionica izrade krpica zeljem
Karmen Somi / datum: 14. 6. 2024. 12:17

U četvrtak (13. lipnja) održali smo još jednu radionicu u sklopu projekta „Kaj su jeli naši stari“ – Iz bakine kuharice. Ovaj put na redu su bile – krpice zeljem. Uz pomoć članica Društva žena Ksenije Lukša i Agneze Ostrognjaj učenici trećeg i sedmog razreda naučili su kako zamijesiti tijesto za krpice, kako narezati i ispeći zelje te kako sve zajedno sjediniti.

Učenici su sa zanimanjem sudjelovali u radionici, a na kraju smo se svi zajedno počastili ukusnim krpicama.

Zahvaljujemo gospođama Lukša i Ostrognjaj na još jednoj zanimljivoj i poučnoj radionici!

 

Kako nam je bilo pogledajte u videozapisu: 


[OPŠIRNIJE]Predstavljanje projekta "Iz bakine kuharice"
Karmen Somi / datum: 14. 6. 2024. 11:52

Članovi izvannastavne aktivnosti „Mladi čuvari baštine“ imali su čast predstaviti projekt Iz bakine kuharice na Županijskom stručnom vijeću za građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s drugim međupredmetnim temama. Vijeće je održano 12. lipnja u III. OŠ Čakovec, a projekt su predstavili kao primjer dobre prakse u sklopu Projekta građanin.

Bravo za naše mlade čuvare baštine!

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Matematičke igre
Karmen Somi / datum: 13. 6. 2024. 12:57

Za matematičare Kotoribe i Svete Marije ovaj je tjedan poseban zbog dvije stvari. U srijedu, 12. lipnja 2024., susreli smo se po drugi put u ovoj školskoj godini i to kod nas u OŠ Jože Horvata Kotoriba. Druga stvar koja nas veseli je početak europskog nogometnog prvenstva.

Spojili smo to dvoje i dobili jednu lijepu radionicu i druženje tijekom kojeg su učenici rješavali zadatke povezane s četiri velike nogometne reprezentacije.

Računali smo prosječan broj golova, ukupan broj asistencija te zbrajali kilometre koje su na utakmicama pretrčati igrači hrvatske, njemačke, francuske i engleske reprezentacije.

Čak smo bili i nogometni izbornici te smo posložili najbolju jedanaestorku za svaku reprezentaciju.

Karolina Horvat Sačić

 


[OPŠIRNIJE]Dan škole
Martina Katar / datum: 10. 6. 2024. 13:59

Ove smo godine dan naše škole proslavili u petak, 7. lipnja. I ovaj smo put roditeljima, bakama i djedovima i dragim gostima pripremili priredbu i izložbu učeničkih radova te im omogućili vidjeti i čuti  poznate i skrivene talente naših učenika. Oni su u svoje nastupe uložili puno vježbe, truda i srca, što je publika znala prepoznati i nagraditi glasnim pljeskom. Za svoj rad, zalaganje i uspjehe postignute tijekom školske godine, pljesak je i ovaj put zaslužio veliki broj nagrađenih učenika. U našoj fotogaleriji možete pogledati prizore iz nastupa učenika, kao i njihove kreativne radove s izložbe.


[OPŠIRNIJE]Dani šibe i ribe
Snježana Matoš / datum: 4. 6. 2024. 08:33

Ove su godine  u Kotoribi Dani šibe i ribe održani dvadeseti jubilarni put.

U okviru spomenute manifestacije, tijekom subote i nedjelje održavale su se raznovrsne planirane aktivnosti. Uz podršku Općine Kotoriba i kotoripskih udruga uključila se i mjesna Osnovna škola koja je organizirala zanimljive tradicijske i kreativne radionice. Radionice su se održavale od 10 do 12 sati, a u njima su sudjelovali kotoripski osnovnoškolci koji su sudjelovali u nekoliko radionica po vlastitom izboru.

Radionicu pletenja korpi vodio je Boris Pogorelec uz pomoć članova svoje obitelji koja još uvijek njeguje taj tradicijski obrt.

U suradnji s Udrugom umirovljenika održane su dvije radionice: radionicu Bojanje vodili su Vladimir Vugrinčić i  Ladislav Kovač. Polaznici radionice mogli su se okušati u miješanju boja i  bojanju raznim šablonskim valjcima. Radionicu izrade vaza od špage vodila je Ivanka Cmrečki  također članica Udruge umirovljenika.

U suradnji s Društvom naša djeca održana je radionica izrade ribica.

Članice Društva žena održale su također dvije radionice: radionicu izrade tabletića vodile su Maria Cenko i Ksenija Lukša, a radionicu izrade cvijeća od papira vodila je Zlata Šebestijan.

U prostoru škole održana je radionica Školica robotike uz vodstvo učiteljice Karmen Somi.

 Na prostoru školskog igrališta, u suradnji s Izviđačima i uz vodstvo učiteljice Romine, održana je radionica postavljanja šatora. U suradnji s kotoripskim DVD-om održane su vatrogasne  igre za dvije skupine djece, mlađu i starije.

Osim radionica učenici su mogli pogledati i prezentaciju ispiranja zlata koju su vodili članovi Vidovskih zlatara iz Donjeg Vidovca,  izradu svetomarske čipke koju su vodile čipkarice iz Svete Marije te prezentaciju  Motonautičkog kluba iz Kotoribe.

Nakon održanih radionica učenicima polaznicima su podijeljene pohvalnice za sudjelovanje u spomenutim radionicama, a zahvalnice svim voditeljima radionica.

Učenici i učiteljice s radošću su sudjelovali u  radionicama u kojima su mogli naučiti i isprobati ponešto tradicijsko, a ponešto i moderno. 

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju! smiley

Danijela Sabol

Fotografije možete pogledati u foto-galeriji.


[OPŠIRNIJE]Naše nogometašice osvojile srebro na poluzavršnici regije Sjever!
Karmen Somi / datum: 3. 6. 2024. 11:36

 

Naša ženska nogometna ekipa vratila se sa poluzavršnice regije Sjever sa srebrnim peharom i medaljama!

Poluzavršnica se održala 27.5.2024. u Zlatar Bistrici. Na natjecanju su se pobjedama protiv ekipa iz  OŠ Bjelovar (1:0) i OŠ Molve (3:1) plasirale u finale. U finalu su, nakon neriješenog rezultata (0:0), u penalima izgubile od OŠ Ludbreg (3:4).

 smiley Velike čestitke našoj ekipi:smiley

Erika Šverko, Dina Čižmešija, Isabella Matulin, Lana Raimund, Lorna Štefko, Lena Volar, Sonja Čižmešija i voditelj Domagoj Dominić.

 

 


[OPŠIRNIJE]The Peacock project/ Projekt paun u 4. B razredu
Nenad Podgorelec / datum: 28. 5. 2024. 20:02

Učenici 4. B razreda sudjelovali su u eTwinning projektu The Peacock project/ Projekt paun. Aktivnosti su se prožimale na mjesečnoj bazi gdje su zajedno s drugim sudionicima projekta predstavljali svoje uratke.

Ciljevi projekta su bili:

  • Organizirati i tematski obilježiti određene dane i tjedne u nastavnoj godini.
  • Odgajati društveno osviještene te odgovorne osobe.
  • Odgajati generacije integrirane s informacijskim tehnologijama.
  • Stvarati različita okruženja za učenje.
  • Odgajati pojedince o životinjama poput pauna.

Na samom kraju projekta, učenici su ispunili anketu gdje su ocijenili aktivnosti projekta i svoj rad na projektu.

Neke od aktivnosti pogledajte u fotogaleriji.

 


[OPŠIRNIJE]Matematičari u OŠ Sveta Marija
Karmen Somi / datum: 24. 5. 2024. 13:12

Učiteljice matematike iz naše i OŠ Sveta Marija već nekoliko godina provode projekt Matematičke igre. Riječ je o druženju učenika dviju škola u svrhu popularizacije matematike. U sklopu toga smo u četvrtak 23.5.2024. boravili u OŠ Sveta Marija, družili se s tamošnjim učenicima i dobro se zabavili. Rješavali su se razni matematički zadaci i jednadžbe, najbolji su dobili i nagrade, a na kraju smo uz pomoć posebnih naočala zašli u virtualni svijet igara.

Susret će se ponoviti već za dva tjedna u našoj školi.smiley

 


[OPŠIRNIJE]Oxford Reading Club Spring Competition
Karmen Somi / datum: 24. 5. 2024. 11:06

Ove školske godine su učenici od 5.-8. razreda bili uključeni u projekt Read Your Way to Better English. Cilj tog projekta je promicanje navika i ljubavi prema ekstenzivnom čitanju te povećanju čitalačke pismenosti. Na satovima dodatne nastave engleskog jezika te u slobodno vrijeme učenici su čitali knjige na engleskom jeziku, prilagođene njihovom uzrastu te razini znanja.

U okviru tog projekta prijavili smo se na natječaj Oxford Reading Club Spring Competition u organizaciji Profil-Kletta. Učenici su trebali odabrati jednu e-knjigu iz kolekcije Oxford Read and Discover, pročitati je, riješiti zadatke razumijevanja, vokabulara i gramatike te izraditi plakate.

S velikim ponosom objavljujemo da su naši učenici osvojili 1. mjesto na tom natječaju i primili vrijedne nagrade. To su: Marta Šarek, 5.a, Dora Markan, 5.b, Ena Janković, 5.b, Vanessa Balog, 6.a, Zita Horvat, 6.a, Vito Peranec, 6.a, Dora Kos, 7.a i Ava Hrešć, 8.a., a mentorica učenicima je učiteljica engleskog jezika Marija Kontrec.

Čestitamo! smiley

 


[OPŠIRNIJE]Dan sporta 2024.
Karmen Somi / datum: 24. 5. 2024. 08:51

Ponedjeljak, 20. svibnja 2024., iskoristili smo za sportsko druženje u kojem su sudjelovali učenici i učitelji naše škole.  Učenici su se nadmetali u skakanju u vreći, bacanju  obruča, nošenju loptica u žlici, preskakanju užeta, pucanju na gol, igrali su graničar i nogomet. Dan je bio ispunjen vježbanjem i kretanjem. Naš Dan sporta zaokružili smo tradicionalnim nogometnim utakmicama između učenika i učitelja uz nekoliko roditelja u kojima su ove godine uspješniji bili učenice i učenici.

Zahvaljujemo NK Graničaru na gostoprimstvu smiley


[OPŠIRNIJE]Uspješno predstavljeni projekti iz Građanskog odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema – Projekt građanin
Nenad Podgorelec / datum: 23. 5. 2024. 20:29

Učenici naše škole  sudjelovali su na Državnoj smotri iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema – Projekt građanin.  Sama smotra provodila se u subotu, 18. svibnja 2024., u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu. Podsjetimo se, učenici 4. B razreda predstavili su projekt „Hvala na pažnji!“ kojima je mentor bio Nenad Podgorelec, dok su učenice 7. A razreda predstavile projekt „Iz bakine kuharice“ kojima je mentorica bila Romina Volar. Učenici su uspješno predstavili svoje projekte te dobili pohvale povjerenstva.


[OPŠIRNIJE]Mali školski kustosi
Karmen Somi / datum: 23. 5. 2024. 12:07

U petak, 17. svibnja 2024. g., u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja održana je 15. kulturna priredba – Mali školski kustosi. Cilj ove priredbe je predstaviti stare i rijetke predmete koje čuvaju naši stari.  Ovogodišnja tema bila je „Vještih ruku djela“, a svoje predmete predstavilo je 8 malih kustosa iz 6 međimurskih osnovnih škola. Među njima bila je i učenica 5. B razreda Ena Janković koja je na vrlo zanimljiv način, pričajući kajkavskim narječjem odnosno kotoripskim govorom, predstavila Modljicu za požiroke. To je drveno pomagalo sa štapićem pomoću kojega se nekada radila domaća tjestenina za juhu, a kako se radila možete vidjeti u filmu

Fotografije pod Opširnije.

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava 2.a i 2.b razreda
Karmen Somi / datum: 23. 5. 2024. 12:02

16.svibnja.2024.g., 2.a i 2.b sa svojim učiteljicama (Draženkom Golub i Adelom Horvat) bili su na terenskoj nastavi u susjednoj županiji, Koprivničko-Križevačkoj županiji, u gradu Križevci.

Dan je počeo veoma uzbudljivo. U Križevcima na putu u autobus nam je neočekivano stigla kostimirana Magda Logomer Herucina, koju su djeca odmah jako zavoljela jer im je pričala o prošlosti, o svom životu i o svom Magdinom vrtu uz smijeh, pjesmu i anegdote. Ona je živjela u 1706. godini.

Dobrodošlica kod nje uz  čaj i keksiće nas je oduševila.  Prošetali smo pored Čokolaterije Hedona ( gdje su zaposleni ljudi sa invaliditetom ) te smo za sreću protrljali njuškicu, mačku Ljubiju, liku iz edukativne i poučne priče križevačkog pisca Josipa Petrlića Pjera. Put nas je vodio do Križevačkog kozmološkog centra, prvog u Hrvatskoj u sklopu kojeg se nalazi i Zvjezdarnica – tu smo promatrali Sunce teleskopom i predstavili su nam Sunčev sustav na veoma edukativan i poučan način. 

....nastavak i fotografije pod Opširnije smiley....


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava viših razreda
Snježana Matoš / datum: 23. 5. 2024. 10:36

U utorak 21.svibnja 2024. godine učenici od 5. do 8. razreda konačno su dočekali i svoj dan terenske nastave, put ih je odveo u Zagreb. Učenici 5. i 6. razreda posjetili su Muzej čokolade te uživali u slatkim delicijama te kušanju istih, čak i kakaovca – glavnog izvora svih čokolada. Učenici 7. i 8.razreda u isto vrijeme posjetili su Tehnički muzej te se divili raznim tehnološkim dostignućima, rudniku i rudarstvu, a najveći dojam na njih ostavio je kabinet posvećen Nikoli Tesli i njegovim izumima. Uz srdačnog vodiča u tom kabinetu, učenici su i sami sudjelovali u pripremljenim pokusima vezanima uz struju te došli i do nekih novih znanja. Nakon šetnje i ukusnog obroka u McDonald'su (naravno, zdravog), vrhunac dana, a možemo reći i večeri, bio je posjet kazalištu Komedija i mjuziklu „Jalta, Jalta“. Poznati mjuzikl, inspiriran stvarnim povijesnim događajem, uz obilje napetih peripetija, glazbu, plesa, glume i humora koje su utjelovili mnogi poznati hrvatski glumci i pjevači, oduševio je cjelokupnu publiku, a ponajviše učenike naše škole. Predstava koja je trajala nešto više od dva sata, prošla je jako brzo. Citirat ću riječi jednoga učenika na izlazu: Učiteljice, ništa u životu nisam ljepše vidio niti doživio. Zaista, slažem se s njime. Kazalište, kao najstariju vrstu umjetnosti treba doživjeti, a uz mjuzikl “Jalta, Jalta“ svatko to može pa čak i zavoljeti kazalište. Uz riječi Nine Filipovne, poželjeli smo i mi da cijeli svijet jednoga dana postane Zelena livada te završnom pjesmom iz mjuzikla poželjeli sljedeće: Neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu, neka naša zemlja sva, postane sretna, neka cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvjetna sva i nevina, livada iz sna.

Više fotografija pod Opširnije.

Nikolina Fuš Zvošec


[OPŠIRNIJE]Edukacija djece u području zaštite i spašavanja
Snježana Matoš / datum: 15. 5. 2024. 13:23

Predstavnice Civilne zašite Međimurske županije ovaj su tjedan u našoj školi održale zanimljivo predavanje i prezentaciju za druge i treće razrede o postupanju prilikom prirodnih katastrofa ili katastrofa izazvanih ljudskim djelovanjem. Na zanimljiv i interaktivan način djeci su prikazale  koje su zadaće Civilne zaštite, koje su preventivne mjere za smanjenje učinka budućih izvanrednih situacija i katastrofa te pomoć stanovništvu kojemu je ona potrebna nakon prirodne katastrofe ili katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem.

Ovisno o prirodi katastrofe, ta pomoć može imati različite oblike, kao što su: operacije potrage i spašavanja, gašenje šumskih požara i požara u urbanim sredinama te pomoć kod potresa i poplava. Učenici su naučili kako pravilno postupati i javiti točne podatke centru Civilne zaštite nađu li se u kojoj od navedenih  situacija.

Bio je to još jedan zabavan i poučan sat prirode i društva.   

                                                                                                          Danijela Sabol


[OPŠIRNIJE]Izlet trećih razreda u Veliki Grđevac
Snježana Matoš / datum: 15. 5. 2024. 13:21

Prema planiranom kurikulumu učenici trećih razreda putovali  su u Veliki Grđevac, rodno mjesto našeg književnika Mate Lovraka čiji smo roman, Vlak u snijegu, čitali za lektiru ove školske godine. U Osnovnoj školi Mate Lovraka u Velikom Grđevcu posjetili smo spomen sobu Mate Lovraka gdje se čuvaju njegovi rukom pisani tekstovi. Turističkim vlakićem vozili smo se do Kulturnog centra Mate Lovraka gdje je izložena stvarna  parna lokomotiva s nekoliko vagona u kojima je i sniman film Vlak u snijegu. Vezano uz pročitani roman Vlak u snijegu, učenici su na organiziranoj  radionici izrađivali makete vlaka, a naš posjet smo završili šetnjom  poučnom Stazom čuvara prirode. Naučili smo mnogo novih stvari, a pri tome se i zabavili.

 Danijela Sabol


[OPŠIRNIJE]29. državno Natjecanje iz hrvatskog jezika
Snježana Matoš / datum: 15. 5. 2024. 13:18

Od 8. do 10 svibnja 2024. godine u Osnovnoj školi Petra Zoranića Jasenice održalo se državno Natjecanje iz hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola. Na Natjecanju je sudjelovalo 148 učenika, a održalo se pod pokroviteljstvom MZO i Agencije za odgoj i obrazovanje. Na natjecanju je sudjelovao i Lovro Erdelji, učenik naše škole. Njegova mentorica je Nikolina Fuš Zvošec.

Čestitke Lovri i mentorici!


[OPŠIRNIJE]Mladi literati i projekt „Florijan i ja“
Snježana Matoš / datum: 10. 5. 2024. 14:05

Osnovna škola Domašinec provodi projekt „Florijan i ja“ s ciljem očuvanja i popularizacije imena i djela pučkog pisca, pjesnika, skladatelja, kipara, izumitelja  i kantora Florijana Andrašeca, rođenog 28. travnja 1888. godine u Dekanovcu. Florijan Andrašec bio je bliski suradnik dr. Vinka Žganca i Krste Odaka, dajući tako doprinos u očuvanju međimurske popijevke.

Ove godine raspisan je likovno-literarno-tehnički natječaj, a cilj natječaja je potaknuti učenike na upoznavanje međimurskih popijevki te na likovno, literarno i tehničko stvaralaštvo.

Prijavljenih je bilo mnogo, a našu školu su predstavljali mladi literati sa svojim kajkavskim pjesmama na temu: Godina i 12 mjeseci, godišnja doba prema pjesmi F. Andrašeca Leto za letom premine. O zadanoj temi uspješno su pisali: Vito Peranec, Matej Hertelendi i Erika Šverko te svojim radovima sudjelovali na Natječaju. Najveći uspjeh postigla je Erika Šverko čiji je rad pod nazivom Ljeto fljetno prejde pohvaljen. Njihova mentorica je profesorica Nikolina Fuš Zvošec.

Završna svečanost, uz prigodan program te podjelu priznanja i nagrada, dogodila se u petak 26.travnja u Dekanovcu. Čestitke, Eriki!

U nastavku možete pročitati spomenute lirske radove.

 

Nikolina Fuš Zvošec


[OPŠIRNIJE]Prezentacija projekta „Iz bakine kuharice“
Karmen Somi / datum: 6. 5. 2024. 12:30

U utorak, 30. travnja 2024. g., povodom obilježavanja Dana Međimurske županije, naša je škola bila ispunjena pjesmom, plesom i mirisima tradicionalne hrane našega kraja. Članovi izvannastavne aktivnosti Mladi čuvari baštine i njihova voditeljica Romina Volar osmislili su kolaž – program u kojemu su na kotoripskom govoru prezentirali što i iz čega su jeli naši stari.

Osnovni ciljevi projekta „Iz bakine kuharice“ su istražiti stara i zaboravljena jela zavičaja, pripremiti različite vrste starih jela i zapisati recepte istih te razvijati svijest o važnosti očuvanja bogatstva domaćih proizvoda. Učenici su posjećivali svoje bake i prabake te su, iz njihove bogate riznice starih recepata, doznali da je kotoripska kuhinja od davnih dana mogla s punim pravom nositi epitete: zdravo, raznoliko, fino.

Program su uspješno vodile učenice 6. B razreda Eva Lukša i Erika Šverko, a u programu su sudjelovali školski Pjevački zbor pod vodstvom učiteljice Klaudije Vidović, članice izvannastavne aktivnosti Mladi čuvari baštine koje su prezentirale projekt „Iz bakine kuharice“, Tamburaška grupa koju vodi učitelj Robert Katanec, Tradicijska grupa s voditeljicom Željkom Matulin, recitatorice Mateja Gadanec i Laura Talaš iz 4. A razreda te Dunja Knez i Mihael Markan iz 3. A razreda koji su izveli dijalog na temu literarnog rada Nošnja, moja najbolja pajdašica, a pripremila ih je učiteljica Danijela Sabol.

Na kraju programa počastili smo se raznim ukusnim delicijama koje su pripremile majke, bake, prabake i članice Društva žena Kotoriba na čemu im i ovim putem od srca zahvaljujemo. Veseli nas što je projekt izazvao oduševljenje nazočnih i ponovno nas učvrstio u mišljenju da naš kraj obiluje mnoštvom tradicionalnih bogatstava koja je vrijedno istražiti i prezentirati, podsjetiti na ono na čemu su naši preci gradili budućnost, svoju i svojih potomaka.

Pogledajte fotografije: 

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba sudjelovali su u projektu „Prijatelji u znanosti“
Karmen Somi / datum: 29. 4. 2024. 12:35

Učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba sudjelovali su u projektu „Prijatelji u znanosti“ koji provodi Srednja škola Čakovec u svrhu popularizacije znanosti među djecom i mladima. U projekt su uključeni učenici od 5.-8 razreda s učiteljicom tehničke kulture Jelenom Tuksar. 

U sklopu projekta “Prijatelji u znanosti” Srednja škola Čakovec organizirala je natječaj na koji su se učenici od 5.-8. razreda  uključili izradom plakata na temu “Geometrijski oblici u prirodi”. Najoriginalniji i najbolji radovi u pojedinoj kategoriji pozvani su i nagrađeni u sklopu STEM dana koji je održan 22. 4. 2024. u Srednjoj školi Čakovec. 

Učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba koji su izložili plakate: 

5. razred  

Alen Kovačić, David Rodek, Dino Pišpek, Dora Markan, Ela Horvat, Jakov Pintarić, Marta Šarek, Ivona LehkiLana Bogdan, Nikol Horvat, Klara Vojvoda 

6. razred 

Erika Šverko, Eva Lukša, Niko Nestić 

7. razred  

Mija Rajher, Maja Gadanec 

Čestitke učenicima! 

J. Tuksar


[OPŠIRNIJE]Državno natjecanje iz povijesti
Karmen Somi / datum: 29. 4. 2024. 12:00

Od 17. do 19. travnja 2024. g. u Puli je održano Državno natjecanje iz povijesti. Škola domaćin natjecanja bila je Gimnazija Pula. Na natjecanju je sudjelovao i učenik naše škole Lovro Erdelji, a mentorica mu je bila Romina Volar.

Čestitamo Lovri i mentorici na odličnim rezultatima! smiley


[OPŠIRNIJE]Naši sportaši nižu uspjehe!
Karmen Somi / datum: 22. 4. 2024. 12:54

19. travnja 2024. u našoj je sportskoj dvorani održano Županijsko natjecanje u odbojci za dječake uzrasta do 6. razreda.

Učesnici natjecanja bile su ekipe iz OŠ Donja Dubrava, OŠ Draškovec, OŠ Donji Kraljevec i naše škole. U sportskom nadmetanju naši su odbojkaši bili bolji od ekipe iz OŠ Donji Kraljevec i OŠ Donja Dubrava.

Naslov županijskog prvaka i odlazak na sljedeću razinu - regionalno natjecanje, a koje će se održati u Varaždinu 15. svibnja 2024., izborila je ekipa naše škole u sastavu: Noa Kos, Fran Kočiš, Petar Seličanec, Matej Hertelendi, Lucijan Tilošanec, Matija Horvat, David Rodek, Dino Bogdan,  Vito Peranec, Vinko Dolenec, Leon Halilović i Teo Seličanec.

Voditelj ekipe je učitelj Domagoj Dominić.

Iskrene čestitke ekipi i voditelju! smiley


[OPŠIRNIJE]„Ne dvoji nego smeće odvoji“ – predavanje za učenike 4. razreda
Nenad Podgorelec / datum: 16. 4. 2024. 19:57

Na današnji nastavni predmet Sat razrednika došao je Mario Cvetko, djelatnik GKP PREKOM-a. Učenicima je održao predavanje vezano za otpad pod geslom „Ne dvoji nego smeće odvoji“. Učenici su bili vrlo aktivni te odmah na početku sami naveli razliku između smeća i otpada.


[OPŠIRNIJE]Izviđačka akcija „Igrajmo se zdravo“
Karmen Somi / datum: 16. 4. 2024. 11:14

U subotu, 13. travnja,  članovi naše izviđačke družine sudjelovali su na izviđačkoj akciji pod nazivom „Igrajmo se zdravo“ koju je organizirao Odred izviđača „Savski Gaj“ iz Zagreba. Akcija se održavala povodom Svjetskog dana zdravlja i na njoj su se kroz razne igre i vještine prolazile teme izviđaštva i zdravlja. Oko 220 izviđača iz cijele Hrvatske uživalo je u toplom sunčanom danu, zanimljivim igrama i druženju. Na kraju akcije, nakon ručka, podijeljene su zahvalnice te smo se svi sretni i zadovoljni vratili svojim kućama.

R. Volar

U prezentaciji pogledajte kako nam je bilo: 


[OPŠIRNIJE]Još jedno zlato!
Karmen Somi / datum: 15. 4. 2024. 11:30

U petak, 12. travnja 2024., u dvorani OŠ Prelog održan je završni turnir u futsalu za djevojčice uzrasta do 6. razreda na kojem je sudjelovala i naša ekipa.

Naše učenice okrunile su se naslovom prvakinja Međimurja!

Na putu do naslova bile su bolje od vršnjakinja iz I. OŠ Čakovec (4:1), a u finalu su sa 3:0 slavile protiv ekipe iz OŠ Prelog te su se plasirale na regionalno natjecanje.

Taj su uspjeh ostvarile: Erika Šverko, Isabella Matulin, Dina Čižmešija, Lana Raimund, Lorna Štefko, Lena Volar i Sonja Čižmešija. Ekipu je vodio učitelj TZK Domagoj Dominić.

Završnica za regiju sjever održat će se 17. svibnja 2024. u Krapinsko - zagorskoj županiji.

D. Dominić

Čestitamo učenicama i voditelju!  smiley


[OPŠIRNIJE]„Danas mali, sutra veliki majstor - Modelarska liga 2024.“
Jelena Tuksar / datum: 15. 4. 2024. 08:20

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije je u III. OŠ Čakovec u četvrtak 11. travnja 2024. organiziralo županijsko natjecanje „Danas mali, sutra veliki majstor – Modelarska liga 2024.“.

Natjecalo se šesnaest timova. Tim čine dva učenika od 5. do 8. razreda i njihov mentor. Timovi su došli iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec,  osnovnih škola iz Šenkovca, Kotoribe,  Domašinca, Sv. Jurja na Bregu, III. OŠ Čakovec, Foto-kino kluba Ivanovec i Aerokluba Međimurje.

OŠ Jože Horvata Kotoriba predstavljao je tim učenika:

Mihael Hederić (7. razred) i Jan Špiranac (7. razred), te su osvojili 6. mjesto s mentoricom Jelenom Tuksar.

J. Tuksar

Čestitamo svim natjecateljima i njihovim  mentorima na odličnim rezultatima!


[OPŠIRNIJE]66. županijsko natjecanje mladih tehničara
Jelena Tuksar / datum: 15. 4. 2024. 08:11

Graditeljska i Tehnička škola Čakovec bile su 20. ožujka 2024. godine domaćini 66. županijskog natjecanja mladih tehničara, održanog u organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture. Više od stotinu najboljih mladih tehničara iz viših razreda međimurskih osnovnih škola i ove je godine pokazalo visoku razinu znanja i vještina u području tehničke kulture.

Osnovnu školu Jože Horvata Kotoriba predstavljali su učenici:

5. razred Modelarstvo i maketarstvo:                   6. razred Graditeljstvo:           David Trstenjak 2. mjesto                                          Vito Peranec 14. mjesto

Ena Janković 5. mjesto                                             Isabella Matulin 15. mjesto

7. razred Obrada Materijala:                         7. razred Strojarske konstrukcije:

Tena Lehki 6. mjesto                                           Mihael Hederić 1. mjesto

Vita Novak 10. mjesto                                         Jan Špiranac 4. mjesto

8.  razred Elektronika                                   8. razred Elektrotehnika:

Maja Tomašić 4. mjesto                                   Luka Raimund 12. mjesto

Učenik Mihael Hederić osvojio je 1. mjesto u području strojarskih konstrukcija, učenik David Trstenjak osvojio je 2. mjesto u području maketarstvo i modelarstvo. Na izložbi smotre učeničkih radova – izdvojeni rad "Kranska dizalica" učenice Maje Gadanec 7. razred osvojio je 2. mjesto Na izložbi učeničkih radova svoje radove izložili su učenici Mihael Hederić i Jan Špiranac, 7. razred - rad „Robot“, Lucijan Tilošanec 6. razred - rad pod nazivom „Kineski zid“, Ena Janković 5. razred - rad „Most“, Zita Horvat 6. razred - rad „Kosi toranj“.

Mentorica učenicima je Jelena Tuksar.

                                                                                                            J. Tuksar

Čestitke svim učenicima na sjajnim rezultatima! smiley

 


[OPŠIRNIJE]Radionica izrade zdiganog kolača
Karmen Somi / datum: 12. 4. 2024. 09:29

U četvrtak (11. travnja) naša je škola odisala mirisima toplih dizanih kolača koje su, uz pomoć članica Društva žena Margite Peranec i Agneze Ostrognjaj, pekli učenici trećeg i sedmog razreda. Radionica izrade zdiganog kolača dio je projekta „Kaj su jeli naši stari“ – Iz bakine kuharice. Gospođe Margita i Agneza učenicima su pokazale cijeli postupak izrade kolača od dizanog tijesta, a zatim su zajedničkim snagama prionuli izradi rogeka z makom i rehima, mazanice, praznih i pekmezom punjenih klipića… Izradili su i prekrasne ptičice. Nakon stavljanja na tepsiju, ostavili su sve odmarati oko petnaestak minuta. Zatim su tijesto premazali jajem, na slane klipiće dodali sezam i kim te stavili peći. Nakon što su se kolači ispekli i ohladili, svi zajedno smo se zasladili ukusnim poslasticama. 

D. Sabol i R. Volar

Uživali smo u pripremi kolača, hvala gospođama Peranec i Ostrognjaj smiley

Kako nam je bilo pogledajte u videozapisu: 

 


[OPŠIRNIJE]12. županijska smotra projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema za osnovne i srednje škole Međimurske županije – Projekt građanin 2024.
Nenad Podgorelec / datum: 11. 4. 2024. 20:17

Na 12. smotri projekata održanoj 10. travnja 2024. g. u Srednjoj školi Čakovec, od ukupno 15 projekata, sudjelovala su i 2 projekta iz naše škole. Učenici razredne nastave predstavili su se projektom „Hvala na pažnji!”, a učenici predmetne nastave projektom „Iz bakine kuharice”.


[OPŠIRNIJE]Županijski prvaci u futsalu!
Karmen Somi / datum: 10. 4. 2024. 10:35

U utorak, 9. travnja 2024., naša je škola bila domaćin Županijskog natjecanja u futsalu za dječake uzrasta do 6. razreda. Na natjecanju su sudjelovale ekipe I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, OŠ Prelog, OŠ Mursko Središće, OŠ Sveti Juraj na Bregu i naša nogometna ekipa.

Pobjedama protiv ekipa iz OŠ Sveti Juraj na Bregu (6:3),  I. OŠ Čakovec (2:1) i OŠ Prelog (6:0), naši su učenici postali županijski prvaci te se plasirali na sljedeću razinu, poluzavršnicu natjecanja koja će se održati 10. svibnja 2024. u našoj sportskoj dvorani.

Članovi nogometne ekipe: Niko Nestić, Noa Kos, Lucijan Tilošanec, Fran Kočiš, Dino Pišpek, Matej Hertelendi, Petar Seličanec, Vinko Dolenec, Matija Horvat i David Rodek.

Voditelji ekipe: Dean Volar i Domagoj Dominić

Čestitamo na ostvarenom uspjehu! smiley 

Foto pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]Znameniti Hrvati na nekadašnjim hrvatskim novčanicama
Romina Volar / datum: 27. 3. 2024. 09:46

Na satovima povijesti u 7. A i 7. B razredu govori se o znamenitim osobama koje su živjele u drugoj polovici 19. st. pa su učenici dobili zadatak u kojemu su trebali istražiti koji znameniti Hrvati se nalaze na nekadašnjim hrvatskim novčanicama. Učenici su zadatak shvatili vrlo ozbiljno pa su nastali poučni plakati u kojima su objasnili tko se sve nalazi na novčanicama te kakvu su ulogu navedene osobe imale u hrvatskoj povijesti. Učenik 7. A razreda Valentin Matulin otišao je i korak dalje pa je u školu pozvao svog djeda, gospodina Dragutina Matulina koji je strastveni numizmatičar. Gospodin Dragutin je sat povijesti upotpunio vrlo zanimljivim pričama o svojoj bogatoj zbirci novčanica i kovanica, ne samo iz Hrvatske već i cijelog svijeta te mu od srca zahvaljujemo na dolasku.

R. Volar

Fotografije možete pogledati pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]Radionica izrade kukuružnjače
Karmen Somi / datum: 22. 3. 2024. 13:05

Ovaj četvrtak u našoj se školi održala još jedna zanimljiva radionica u sklopu projekta „Kaj su jeli naši stari“ – Iz bakine kuharice. Ovaj put na jelovniku je bila kukuružnjača, odnosno kuržnjača. Kuržnjača je našim precima bila jedno od važnijih jela koje se pripremalo od domaćega kukuruznog brašna. Mentorice u ovoj radionici bile su članice Društva žena Kotoriba Agneza Ostrognjaj i Ksenija Lukša koje su se vrlo rado odazvale pozivu i pokazale cijeli postupak izrade kuržnjače. Radile su dvije vrste kuržnjače – jednu starinsku, nekadašnju i drugu moderniju. Na radionici je sudjelovalo oko dvadesetak učenika trećeg i sedmog razreda uz učiteljice Danijelu Sabol i Rominu Volar. Zapisali smo oba recepta, a na kraju radionice svi sudionici uživali su u blagovanju ukusnih kuržnjača.

D. Sabol i R. Volar

Pogledajte u prezentaciji kako nam je bilo smiley:  

 

 


[OPŠIRNIJE]Učenici predstavili projekt "Hvala na pažnji!" Općini Kotoriba
Nenad Podgorelec / datum: 21. 3. 2024. 20:35

Učenici 4.b razreda danas su posjetili Općinu Kotoriba u svrhu predstavljanja Projekta građanin „Hvala na pažnji!“. Učenici su informirali načelnika Darija Friščića o ciljevima i aktivnostima projekta koji se intenzivno provodi u 4. b razredu od početka nastavne godine.


[OPŠIRNIJE]„Joža Horvat – književnik i moreplovac“ – svečana podjela nagrada i pohvala
Adela Horvat / datum: 18. 3. 2024. 15:03

Prošli tjedan, 15.3.2024., u našoj smo školi ugostili najuspješnije učenike i mentore koji su sudjelovali na našem, 5. po redu, natječaju „Joža Horvat“- književnik i moreplovac“. Natječajem odajemo počast književniku Joži Horvatu, rođenom u Kotoribi 10. ožujka 1915. godine. Tema natječaja je bila Putovanje, u zbilji ili u mašti, u prostoru ili u vremenu, a moglo joj se pristupiti prijavom na literarni, likovni i foto natječaj.

Posebno nas veseli da su na ovogodišnjem natječu sudjelovali  učenici iz 42 osnovne škole iz sljedećih županija: Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Zagrebačke, Primorsko-goranske, Osječko–baranjske županije i Međimurske županije te Grada Zagreba.

Iz naše škole domaćina, nagrađeni su i pohvaljeni ovi učenici:

Lovro Erdelji (8.r) osvojio je 3. nagradu za svoj rad „Moj pot“ u literarnom natječaju - mentorica Nikolina Fuš Zvošec, a Eva Sušec (2.r) pohvaljena je za pjesmu „Dalki, al' veselji pot - mentorica Adela Horvat. U likovnom natječaju Sanja Horvat (7.r) osvojila 2. nagradu za svoj rad rad „U svijetu mašte“ -  mentorica Barbara Salaj Zlatar, a Ela Orehovec (2.r) je pohvaljena za rad „Putovanje u mojoj mašti“ - mentorica Adela Horvat.

Virtualnu izložbu ovogodišnjeg natječaja možete pogledati na sljedećoj poveznici:

IZLOŽBA 2024.

Svim sudionicima najsrdačnije zahvaljujemo, najuspješnijim čestitamo i veselimo se ponovnom susretu iduće godine!


[OPŠIRNIJE]Posjet Košaraštvu Pogorelec
Danijela Sabol / datum: 18. 3. 2024. 14:57

Učenici trećih razreda s razrednicama Sanelom Beti i Danijelom Sabol posjetili su Košaraštvo Pogorelec u Kotoribi. Gospodin Branko  Pogorelec dočekao  je i proveo učenike  prostorijama u kojima se kuha i obrađuje vrbova šiba te pričao  o košaraštvu i košarama od vrbove šibe. Pokazao je učenicima   kako se vrbova šiba sadi iz narezanih „ključeca“, zatim kako se nakon određenog vremenskog razdoblja kosi  te „klasira“ i veže u snopove ,,,(pod Opširnije)

 


[OPŠIRNIJE]Online kviz – natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“
Karmen Somi / datum: 14. 3. 2024. 10:42

U petak (8. 3.) održano je deseto online kviz – natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike osmih razreda. Na natjecanju je sudjelovalo 153 učenika iz 51 osnovne škole diljem Hrvatske raspoređenih u tročlane timove. Našu školu predstavljali su Lovro Erdelji, Sara Matulin i Maja Tomašić te su osvojili izvrsno 4. mjesto. Učenici su pokazali izvrsno znanje u poznavanju Hrvatskoga sabora, njegove uloge i mjesta u hrvatskoj povijesti kao i izvrsno znanje u poznavanju suvremenog Sabora od konstituiranja prvog demokratskog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. g. do danas. Mentorica učenicima bila je učiteljica povijesti Romina Volar.


[OPŠIRNIJE]Izlet u Varaždin
Martina Katar / datum: 8. 3. 2024. 09:29

Ovog su tjedna učenici trećih razreda naše škole putovali vlakom u Varaždin. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu gledali smo  dječju predstavu Grimmix te prošetali starom povijesnom jezgrom grada Varaždina.

Kako nas je poslužilo lijepo sunčano vrijeme, prije  povratka u Kotoribu uživali smo u igri na jednom od igrališta te se počastiti sladoledima. Učenici kažu da je ovo bio još  jedan nezaboravan izlet!

Danijela Sabol


[OPŠIRNIJE]Donacija za Azil za pse „Prijatelji“
Martina Katar / datum: 8. 3. 2024. 09:26

Učenici trećeg  razreda naše škole članovi  su grupe Mali prirodoslovci  te su i ovaj put  bili inicijatori prikupljanja hrane i potrepština za Azil za pse „Prijatelji“ u Čakovcu. U akciju prikupljanja hrane i potrepština uključili su se mnogi učenici, njihovi roditelji i učitelji naše škole. Nekoliko učenika trećeg razreda, učiteljica Danijela Sabol i socijalna pedagoginja Petra Brezovec dostavili su sve prikupljene potrepštine  u Azil „Prijatelji“ u Čakovcu. ...(nastavak:  Opširnije)


[OPŠIRNIJE]Županijska smotra LiDraNo
Robert Katanec / datum: 8. 3. 2024. 09:17

Županijska smotra LiDraNo 2024. održana je 1. ožujka 2024. u Centru za kulturu Čakovec, a škola domaćin bila je Osnovna škola Donji Kraljevec. Tijekom provedbe Županijske smotre ostvareni su svi predviđeni ciljevi u koje ubrajamo razvijanje i poticanje učeničkog literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva, promicanje učeničkog pisanog i govorenog izražavanja na hrvatskome jeziku, otkrivanje, praćenje i poticanje učenika posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti kao i predstavljanje cjelokupnog stvaralaštva Smotre LiDraNo javnosti.

Naši učenici su sudjelovali u različitim kategorijama i uspješno se predstavili. Eva Lukša (6. b) kazivala je stihove Belje dotepenke, autorice naše učenice Vite Kukolj. Laura Talaš (4.a) predstavila se pjesmom Pes Campi autorice Grete Zamuda. Od literarnih radova, na Županijsku smotru preloženi su radovi Mateje Gadanec, 4.a razred, Idu deklje i Nemrem zaspati autora Lovra Erdeljia, učenika 8.b razreda. Mentori naših učenika bili su profesorica Nikolina Fuš Zvošec i učitelj Robert Katanec.

Na županijskoj smotri upriličen je okrugli stol za sve kategorije te se na njima raspravljalo o kvaliteti predstavljenih radova, a članovi povjerenstva mentorima i učenicima uputili su mnoge pohvale, ali i dobronamjerne i poticajne kritike.

Od svih pristiglih literarnih radova, pet ih je predloženo za Državnu smotru LiDraNo 2024., između kojih i literarni rad Idu deklje, učenice Mateje Gadanec (4.a).


[OPŠIRNIJE]Izvrsni rezultati naših informatičara na Županijskom natjecanju iz informatike
Karmen Somi / datum: 6. 3. 2024. 19:24

Osnovna škola Prelog je u petak, 1, ožujka 2024., bila uzoran domaćin Županijskog natjecanja iz informatike na koje su pozvana i petorica naših učenika, a u tri kategorije.

Učenici su pokazali izvrsno znanje, a ovo su naši rezultati:

 - David Trstenjak, 5.b i Teo Seličanec, 5.a osvojili su 12. i 14. mjesto u kategoriji Digitalne kompetencije 5,

- Vito Peranec, 6.a osvojio je 6., a Niko Nestić , 6.b  2. mjesto u županiji u kategoriji Digitalne kompetencije 6.

- Lovro Erdelji, 8.b osvojio je 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike 8 i postao županijski prvak.

Mentorica učenicima je učiteljica Karmen Somi.

Svim natjecateljima velike čestitke na uloženom trudu i postignutim rezultatima! smiley


[OPŠIRNIJE]Natjecanje u financijskoj pismenosti
Karmen Somi / datum: 4. 3. 2024. 13:43

Institut za financijsko obrazovanje Štedopis i ove je godine organizirao natjecanje u financijskoj pismenosti za učenike viših razreda osnovne škole. Našu je školu predstavljao tim učenica iz 8.b razreda: Sara Matulin, Iris Pintarić i Maja Tomašić.

Online kviz održao se na Kahoot platformi 28. veljače., a natjecalo se 605 ekipa! Osim znanja, ocjenjivala se i brzina. Naše su učenice pokazale jako dobro znanje i plasirale se na 97. mjesto. Mentorica učenicama bila je učiteljica Karmen Somi.

Čestitamo učenicama 😊 koje su u vrlo kratkom roku vješto ovladale pojmovima financijske pismenosti!


[OPŠIRNIJE]Županijsko natjecanje iz engleskog jezika
Karmen Somi / datum: 4. 3. 2024. 13:25

Ove godine Županijsko natjecanje iz engleskog jezika se održalo 13. veljače u OŠ Hodošan. Našu školu predstavljalo je dvoje učenika: Kim Hudiček u kategoriji 7. razreda i Lovro Erdelji u kategoriji 8. razreda uz vodstvo učiteljice Marije Kontrec. U jakoj konkurenciji, pokazali su izvrsno znanje i poznavanje engleskog jezika.

Silno smo ponosni na njihov uspjeh i potrebno je pohvaliti trud koji su uložili u pripremanje za ovo natjecanje uz sve obaveze redovne nastave. Čestitke!

M. Kontrec


[OPŠIRNIJE]Radionica Međimurske prirode
Martina Katar / datum: 16. 2. 2024. 13:58

U četvrtak 16. veljače Mali prirodoslovci - učenici trećih razreda i učiteljice Sanela Beti i Danijela Sabol posjetili su ured javne ustanove Međimurske prirode u Kotoribi i sudjelovali u vrlo zanimljivoj radionici. Još od prvog razreda učenici su u sklopu grupe Mali prirodoslovci, koju vodi učiteljica Danijela Sabol, uključeni u projekte zaštite prirode u suradnji s Međimurskom prirodom. Naša škola je ujedno i član Zajednice škola Biosfere Mura -Drava -Dunav, projektu koji provodi Međimurska priroda. Ove školske godine sudjelujemo u projektu Oprašivači te smo u ovoj radionici mali priliku iz prve upoznati i naučiti razlikovati razne vrste kukaca. Mnogo smo toga novog naučili o kukcima oprašivačima te tko su i što rade čuvari prirode, što je vrijedno štititi u prirodi i koja je važnost oprašivača u prirodi. Učenici su zavirili kroz durbin i dalekozor. Na povratku do škole tražili smo proljetnicu visibabu, a na završetku druženja smo zajedno s djelatnicima Međimurske prirode uredili hotel za kukce u našem razredom cvjetnjaku.

Danijela Sabol


[OPŠIRNIJE]Kotoripski fašenk 2024.
Administrator / datum: 16. 2. 2024. 13:20

U nedjelju, 11. veljače, učenici šestih razreda sudjelovali su u fašničkoj povorci ulicama Kotoribe. Povorka se formirala kod Stolnoteniske dvorane u 14 sati, a maske su se predstavile na prostoru tržnice. Naši šestaši i njihove razrednice Barbara Salaj Zlatar i Romina Volar maskirali su se u Pop Corn (Kokice) te su svojom maskom osvojili izvrsno 2. mjesto. Bravo šestaši!

Kako im je bilo možete pogledati ovdje.


[OPŠIRNIJE]15. DRŽAVNO NATJECANJE U POZNAVANJU PROMETNIH PROPISA PROMETNA UČILICA
Karmen Somi / datum: 12. 2. 2024. 08:25

Čestitamo Dori na vrijednom rezultatu smiley

Na 15. Državnom natjecanju u poznavanju prometnih propisa za osnovnoškolce najbolji rezultat u OŠ Jože Horvata Kotoriba ostvarila je učenica 5.b razreda Dora Markan. Za svoj izvrstan rezultat Dora je primila pohvalnicu, a priznanje joj je uručila učiteljica tehničke kulture Jelena Tuksar.

Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju, a Dori čestitamo na vrijednom rezultatu i želimo puno uspjeha na jesen na 16. Državnom natjecanju.

                                                                                                            J. Tuksar


[OPŠIRNIJE]Projekt STEM glagoljaši među odabranim projektima u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih škola koje će financirati MZO
Administrator / datum: 8. 2. 2024. 12:55

Odlukom o financiranju projekata prijavljenih na Javni poziv za sufinanciranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024. osnovnoj školi Jože Horvata Kotoriba dodijeljena su sredstva u iznosu 700,00 eura.

Projekt STEM glagoljaši jedan je od projekata osnovnih škola u Republici Hrvatskoj koji je svojom kvalitetom zaslužio nalaziti se u odabiru Ministarstva znanosti i obrazovanja za rad s darovitim učenicima. Projekt je osmislila učiteljica Jelena Tuksar, uz podršku učiteljica Danijele Krobot, Martine Katar, Klaudije Vidović, Barbare Salaj Zlatar, Tihane Rajher, Nikoline Fuš Zvošec.

(...nastavak: Opširnije)

 


[OPŠIRNIJE]Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”
Karmen Somi / datum: 30. 1. 2024. 13:00

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”, učenici 8. A i 8. B razreda sudjelovali su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u četvrtak i petak (18. i 19. siječnja 2024. g.). Po dolasku u Vukovar odslušali su predavanje Domovinski rat i Bitka za Vukovar, a zatim su razgledali postav Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Nakon ručka razgledali su i Gradski muzej Vukovar te Muzej vučedolske kulture.  Posjet Vukovarskom vodotornju, simbolu stradanja i otpora grada tijekom Domovinskog rata, bio je od posebnog značaja za sve sudionike. Drugi dan terenske nastave protekao je u obilasku memorijalnih mjesta u Vukovaru – Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Župa sv. Filipa i Jakova, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara, masovna grobnica na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce. Nakon ručka i podjele paketića za večeru, učenici su završili terensku nastavu prenošenjem poruke mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja kroz Školu mira te kvizom znanja na kojemu su učenice Sara i Maja osvojile izvrsno 2. mjesto. Puni dojmova i novih saznanja o žrtvi Vukovara učenici su se vratili svojim kućama uz misao: „Ne ponovilo se nikad!“

R. Volar

Fotografije pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]Mala škola robotike
Karmen Somi / datum: 26. 1. 2024. 13:12

Mala škola robotike

Tijekom Tjedna znanosti i vještina na satovima informatike održana je Mala škola robotike. U projektu su sudjelovali učenici od 4. do 8. razreda. Podijeljeni u timove, učenici su sklapali  komponente  u razne vrste Lego Spike Prime robota te ih programirali.

Uz Lego Spike Prime robote, učenici su programirali i Maqueen Plus robote te, uz kreativnost, razvijali  i svoje vještine programiranja kako bi robotska kolica uspješno prošla zadanu stazu.

K. Somi

Kako nam je bilo možete pogledati u kratkom videozapisu: 


[OPŠIRNIJE]„Mjesec dobre knjige“ u našoj školi
Karmen Somi / datum: 23. 1. 2024. 13:02

Mjesec prosinac je u našoj školi, već treću godinu zaredom, rezerviran za projekt „Mjesec dobre knjige“. Učenici od petog do osmog razreda darovali su knjigu iz vlastite knjižnice, napisali motivirajuću poruku za čitanje i umotali je u ukrasni papir.  Stavljali su ih pod božićnu jelku u holu škole.

Razmjena knjiga provedena je 22. prosinca 2023. pod motom Daruj knjigu, primi knjigu. Učenici su s velikim uzbuđenjem birali šarene paketiće i u svoje vlasništvo dobili novi književni naslov.  U projektu su sudjelovali i učitelji kao i ostali djelatnici Škole.

Vjerujemo da su svi uživali u otkrivanju novih svjetova.

           

 Nastavite čitati. To je jedna od najdivnijih avantura koje bilo tko može imati.                                                                                                          (Lloyd Alexander)

                                                                                                                                         Tekst i foto: T. Rajher


[OPŠIRNIJE]"Za 1000 radosti"
Snježana Matoš / datum: 17. 1. 2024. 11:58

Naša škola je i ove školske godine sudjelovala u nacionalnom programu Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti". U nastavku možete pročitati pismo zahvale ravnatelja Hrvatskog Caritasa fra. Tomislava Glavnika, OFM Conv.


[OPŠIRNIJE]Natječaj "Joža Horvat – književnik i moreplovac"
Martina Katar / datum: 10. 1. 2024. 10:35

Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba objavljuje poziv za sudjelovanje na natječaju "JOŽA HORVAT - KNJIŽEVNIK I MOREPLOVAC".

Cilj ovog Natječaja je potaknuti učenike na kreativni i praktični rad u literarnom, likovnom i fotografskom izrazu. Zajednička tema ovogodišnjih pojedinačnih natječaja je putovanje  - u zbilji ili mašti, u prostoru ili vremenu.

Natječaj je otvoren od 10. siječnja do 29. veljače 2024. Izložba nagrađenih i pohvaljenih radova bit će otvorena 15.  ožujka 2024. godine.  

Tekst natječaja i pripadajuće dokumente pronaći ćete u glavnom izborniku pod Joža Horvat - natječaj.


[OPŠIRNIJE]Večeri filma u našoj školi
Martina Katar / datum: 5. 1. 2024. 12:11

Učenici od 5. do 8. razreda imali su mogućnost sudjelovati u organiziranim Večerima filma te uživati u gledanju dvaju filmova: Valerian i grad tisuću planeta (znanstveno-fantastičan i avanturistički film iz 2017. koji je napisao i režirao Luc Besson, a producirala njegova supruga Virginie Besson-Silla) i Povratak Mary Poppins (američki glazbeno-fantastični film iz 2018. koji je režirao Rob Marshall). Večeri filma održavale su se u holu naše škole tijekom mjeseca prosinca te smo uživali gledajući ih u lijepom i prijateljskom ozračju.

Učenici dodatne nastave 8.razreda iz HJ 


[OPŠIRNIJE]SREBRNE BADMINTONAŠICE
Karmen Somi / datum: 22. 12. 2023. 11:34

U ponedjeljak 18. prosinca, 2023. održano je županijsko natjecanje u badmintonu za dječake i djevojčice osnovnih škola. Na II.OŠ Čakovec u konkurenciji 6 muških i 6 ženskih ekipa naše su učenice osvojile drugo mjesto dok su dječaci bili četvrti.

Od srca im čestitamo na uspjehu te želimo još puno uspjeha u ovom sportu u budućnosti!

D. Krobot


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO FINALE U FUTSALU ZA DJEVOJČICE
Karmen Somi / datum: 22. 12. 2023. 11:32

U srijedu, 20. prosinca  2023. bili smo ponosni domaćini natjecanja u futsalu za djevojčice 7. i 8. razreda osnovnih škola. Naše su „curke” napetom borbom u skupini izborile vodeću poziciju što im je omogućilo ulazak u finale gdje su protiv nadmoćnijeg Preloga izgubile no to im nimalo ne zamjeramo. Naprotiv, nadamo se uključivanju sve većeg broja djevojčica u ovaj sport i čestitamo našoj ekipi smiley.

D. Krobot


[OPŠIRNIJE]Aktivnosti uz Mjesec borbe protiv ovisnosti u zajednici
Martina Katar / datum: 19. 12. 2023. 14:02

Kroz mjesec studeni i prosinac, točnije od 15.11. do 15.12, obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. Naša škola i ove se školske godine uključila u obilježavanje kroz različite aktivnosti i radionice. Fokus je ove godine bio na porukama podrške pa su naši učenici osmislili i izradili straničnike s porukama kojima potiču  odrasle na podršku u borbi protiv ovisnosti. Straničnike su podijelili ljudima u zajednici, a dio su ostavili u mjesnoj knjižnici. S aktivnostima su upoznali i načelnika Općine Kotoriba, Daria Friščića, koji ih je ovom prilikom srdačno ugostio.

Fotografije pogledajte pod Opširnije.

Petra Brezovec


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO NATJECANJE U STOLNOM TENISU
Karmen Somi / datum: 15. 12. 2023. 11:57

U utorak, 12. prosinca na III. OŠ Čakovec održano je županijsko natjecanje za osnovne škole u stolnom tenisu. Naša škola natjecala se u obje konkurencije,  dječaci i djevojčice. Sudjelovalo je ukupno šest škola. Djevojčice  OŠ Jože Horvata Kotoriba u napetoj borbi uspjele su osvojiti treće mjesto dok su dječaci bili četvrti.

Želimo im puno sportskog uspjeha u budućnosti! smiley

D. Krobot


[OPŠIRNIJE]ZAVRŠEN PILOT PROJEKT „ IGRAM SVOJU IGRU – M ŽOK IGRA AME”
Administrator / datum: 15. 12. 2023. 11:46

U četvrtak, 7. prosinca 2023. ugostili smo učenice OŠ Podturen sa njihovom voditeljicom, učiteljicom TZK Željkom Podgorelec Sirc. U drugom uzvratnom susretu ponovno smo se družili uz zabavne štafetne igre te motivacijsko predavanje i obrok. Učenice su bogatije za nova prijateljstva i nove spoznaje. Otvoreno su pričale o ovom malom, ali vrijednom iskustvu koje im pomaže izgraditi samopouzdanje. Cilj projekta je, između ostalog, u bližoj budućnosti proširiti projekt i i na druge zainteresirane škole Međimurske županije.

                                                                                                                      D. Krobot


[OPŠIRNIJE]"Mudro biraj, staklo recikliraj!" - 1. mjesto naših učenica
Karmen Somi / datum: 14. 12. 2023. 15:45

Vetropack Straža d.d.  raspisala je ove godine drugi po redu Vetro Challenge; projekt čiji je cilj približiti važnost održivoga gospodarenja otpadom i ulogu staklene ambalaže u kružnom gospodarstvu. Namijenjen je osnovnoškolcima s područja Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije koji su imali zadatak osmisliti inovativna rješenja za očuvanje okoliša i promicanje održivosti. Projekt potiče osmišljavanje inicijativa koje postižu pozitivan utjecaj na škole, zajednice i okoliš a uz to razvija poduzetničke i prezentacijske vještine.  Na odabir je bilo ponuđeno pet izazova, a naš je tim izabrao izazov osmišljavanja maskote za promociju recikliranja stakla i pripadajuće promotivne materijale. Među pristiglim prijavljenim projektima, šest najboljih pozvano je na završno predstavljanje projekta u Vetropack Stražu u Hum na Sutli 12. prosinca 2023. i na tom se popisu našao tim naše škole.

Učenice Vanessa Balog, Rihanna Majetić, Nives Bogdan i Sanja Horvat marljivo su uz pomoć i vodstvo mentorice, učiteljice likovne kulture Barbare Salaj Zlatar, pripremale predstavljanje projekta uvježbavajući svoje prezentacijske vještine. Njihov se trud itekako isplatio. Projekt su predstavile za svaku pohvalu i jasno prenijele poruku odabranog izazova. Prepoznao je to i žiri.

Naše su učenice osvojile prvo mjesto i dobile vrijedne nagrade!

Svaki član tima (uključujući i mentoricu) dobio je pametni sat, a škola je nagrađena iznosom od 1000 eura. Unatoč prvobitnom stanju šoka i nevjerice koje je snašlo naš tim (uključujući mentoricu i ravnateljicu), veselju nije bilo kraja! Iako je taj trenutak očigledno bio vrhunac dana, valja spomenuti da su nas naši domaćini srdačno dočekali i ugostili. Vodili su nas u obilazak tvornice gdje smo imale prilike vidjeti proces proizvodnje staklene ambalaže, te nam pružili mogućnost da se fotografiramo na 3D optičkoj iluziji/instalaciji švicarskog umjetnika Remka van Schaika.

Sažetak našeg dana u slikama možete pogledati pod Opširnije.

Čestitamo smiley !!


[OPŠIRNIJE]Izviđačka akcija – „Krapini za rođendan 2023.“
Karmen Somi / datum: 4. 12. 2023. 08:40

Članovi naše Izviđačke družine, njih 36, u subotu (2. 12.) sudjelovalo je na izviđačkoj akciji – „Krapini za rođendan“ koju je organizirao Odred izviđača „Hrvatsko zagorje“ Krapina. Akcija je zamišljena kao natjecanje i igra za izviđače i poletarce. Ekipe su prolazile kratku stazu po Krapini te su obavljale različite zadatke. Vrijeme im nije bilo naklonjeno obzirom da je padala kiša i puhao vjetar. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, ekipa čiji je vođa bio Bruno Pogorelec osvojila je izvrsno 3. mjesto! 😊

Vrijedno je spomenuti da su svi izviđački odredi na aktivnost donijeli i određenu količinu različitih namirnica (brašna, šećera, ulja, slatkiša, higijenskih potrepština i slično) koje će Odred izviđača „Hrvatsko zagorje“ Krapina u suradnji s krapinskim Caritasom podijeliti onima kojima je najpotrebnije te im uljepšati božićne blagdane.

Kako nam je bilo, možete vidjeti u videozapisu: 

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Dabar 2023. – natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja
Karmen Somi / datum: 30. 11. 2023. 20:53

Hrvatska, kao punopravna članica međunarodne inicijative Bebras (Dabar), osmi je put organizirala izazov iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar @ucitelji.hr. Organizatori izazova za Hrvatsku su udruga Suradnici u  učenju, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dabar @ucitelji.hr  je online izazov koje se sastoji od niza zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz šezdesetak zemalja, uključujući i one iz Hrvatske.

Ove je godine na natjecanju sudjelovalo više od 40 000 učenika.

Iz naše se škole ove godine od 13. do 17. studenog natjecalo 38 učenika: 9 učenika razredne i 29 učenika predmetne nastave, a izvrsni rezultati nisu izostali:

- u razrednoj nastavi među 10% najboljih učenika plasirali su se Hana Kuzma i Alex Majetić

- u predmetnoj nastavi najbolje su rezultate te plasman među 10% najboljih ostvarili: David Trstenjak, 3. bodovni rang, Niko Nestić 8. bodovni rang, Noa Kos 10. te Teo Seličanec, 20.  i Vito Peranec, 51. bodovni rang.

Učenike su za natjecanje pripremale učiteljice informatike Martina Tota i Karmen Somi.

Ostali su učenici, također, ostvarili odlične rezultate i ovim putem

velika čestitka svim natjecateljima na sudjelovanju i ostvarenim rezultatima! smiley


[OPŠIRNIJE]Projekt Šafran
Karmen Somi / datum: 29. 11. 2023. 14:10

I ove školske godine učenici 8. A i 8. B razreda sudjeluju u međunarodnom projektu pod nazivom Projekt Šafran (The Crocus Project). Projekt je pokrenula Irska zaklada za edukaciju o Holokaustu, a u Hrvatskoj surađuje s Javnom ustanovom Spomen područje Jasenovac. Mnoge škole diljem Hrvatske i svijeta se svake godine uključuju u projekt koji mlade ljude upoznaje s temom Holokausta te podiže svijest o opasnostima rasizma, diskriminacije, predrasuda i netolerantnosti. Učenici su posadili lukovice žutog šafrana 17. i 20. studenog u našem školskom vrtu. Lukovice se sade u jesen u spomen na milijun i pol židovske djece te tisuće djece koja su stradala u Holokaustu. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi morali nositi tijekom nacističke vladavine. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja).

Foto pod Opširnije.

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Deca, moja deca
Martina Katar / datum: 27. 11. 2023. 10:49

17. studenoga, 2023. godine u OŠ Donja Dubrava održan je peti susret malih čuvara međimurske popevke dobravske Tete Lize, "Deca, moja deca". Na ovogodišnjem susretu s međimurskom popevkom predstavilo se petanaest škola iz naše županije. Našu školu predstavljala je Sara Matulin, učenica osmog razreda koja je otpjevala pjesmu Vuprem oči. Obučena u narodnu nošnju svoga rodnog kraja te dojmljivom izvedbom i ona je dala svoj doprinos očuvanju međimurske popevke.

                                                                                    Klaudija Vidović 


[OPŠIRNIJE]Posjet valionici pilića
Martina Katar / datum: 23. 11. 2023. 12:47

Ova srijeda bila je baš poseban dan za učenike 2.a razreda i učiteljicu Adelu. Pozvani smo u goste u obližnju Valionicu Fabić, čiji su vlasnici Mirjana i Ivan Fabić, baka i djed naše učenice Ane.

Svi smo bili uzbuđeni jer smo prvi puta vidjeli cijeli proces valjenja pilića. Pomno smo slušali našu domaćicu Mirjanu koja je s toplinom u srcu sve polako objašnjavala. Ona i suprug Ivan peradarstvo u srcu nose već tri desetljeća.

Naučili smo da pilićima treba 21 dan da se izvale. Čistoća ljuske je jako važna pa se u inkubator stavljaju samo čista jaja. Pile probije rupicu na ljusci i potom se  oslobađa iz ljuske te dolazi na svijet mokro i izmučeno. Već nakon par sati se osuši i postane „pufasto“, mekano, preslatko. Nismo mogli odoljeti toj ljepoti pilića pa smo ih čuvali, pazili i mazili. Mirjana nam je spomenula da u inkubatoru mogu izvaliti od 10 000 do 20 000 pilića. Pakiraju se po 100 komada i odmah odvajaju muški od ženskih, a prepoznaju se prema krilima.

Za kraj smo svi za poklon dobili po jednog preslatkog crnog pilića.

Djeca su obećala da će jako paziti svog malog pilića, držati ga na toplome mjestu temperature 33 stupnjeva, obavezno uz čistu vodu i posebnu hranu, smjesu za piliće njihovog uzrasta.  Veselju nije bilo kraja!

Kako nam je bilo, pogledajte u nastavku.

                                                                                           Učiteljica Adela Horvat


[OPŠIRNIJE]Život ljudi u starije kameno doba
Karmen Somi / datum: 23. 11. 2023. 11:16

Učenici petih razreda su se i ove školske godine maksimalno potrudili pomoću maketa i crteža prikazati kako je izgledao život ljudi u starije kameno doba. Prekrasne makete nastale su od raznovrsnih materijala: kutija za cipele, kartona, pur – pjene, stiropora, kamenčića, mahovine, kore od drveta, glinamola, kolaža… pomoću kojih su učenici napravili spilje, mamute, neandertalce, vatru,…, dok su u spiljama izradili prikaz spiljskog slikarstva. Osim što su radovi zaista impresivni i izlaganje učenika je bilo za svaku pohvalu.

Radove možete pogledati pod Opširnije.

R. Volar


[OPŠIRNIJE]„IGRAM SVOJU IGRU – M ŽOK IGRA AME”
Administrator / datum: 23. 11. 2023. 11:07

OŠ Jože Horvata Kotoriba i OŠ Podturen udružile su se u projektu „Igram svoju igru – M žok igra ame”. Projekt je osmišljen za učenice od 5. do 8. razreda kroz zajedničko druženje dviju škola. Učenice se natječu u zabavnim štafetnim igrama, slušaju motivacijska predavanja, razgovaraju, upoznaju se, svrsishodno koriste slobodno vrijeme. Prvi naš susret zbio se u četvrtak, 9.studenog u OŠ Podturen. Drugi susret biti će u našoj školi, te ga već s nestrpljenjem očekujemo. Financijska sredstva osigurali smo od Zajednice sportskih udruga grada Čakovca i lokalnih tvrtki. Voditeljice projekta su učiteljice TZK Danijela Krobot i Željka Podgorelec Sirc.

Fotografije možete pogledati pod Opširnije.

D. Krobot


[OPŠIRNIJE]Napiši pjesmu i osvoji bicikl 2023.
Snježana Matoš / datum: 22. 11. 2023. 13:32

Već tradicionalno, Lions klub Vukovar i ove je godine raspisao literarni natječaj za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom „Napiši pjesmu i osvoji bicikl“.

Ovogodišnja tema bila je „Vukovar – grad za mlade“, a na natječaj je pristiglo gotovo stotinu pjesama iz cijele Hrvatske.

Učenici naše škole, već četvrtu godinu zaredom, sudjeluju na spomenutome pišući o Vukovaru. Na spomenutom natječu, iz naše škole sudjelovalo je šestero učenika:

Dina Čižmešija, Neo Lisjak, Niko Nestić, Nika Svrta, Lovro Erdelji i Sara Matulin.

Lovro Erdelji osvojio je 3. nagradu na natječaju – biciklističku opremu.

Suorganizatori ovoga projekta su Udruga za rekreativni biciklizam Kotrljaneri iz Osijeka, Veleučilište Lavoslav Ružička Vukovar i Studentski dom Leopold Vukovar dok je glavni organizator Lions klub Vukovar.

Vrijedne nagrade učenicima su uručene na prigodnoj svečanosti u nedjelju 12. studenoga 2023. godine u Studentskom domu „Leopold“ u Vukovaru, kada je u dvorište Studentskog doma pristigla biciklistička tradicionalna vožnja od Osijeka do Vukovara „Biciklom tragom sjećanja Vukovar 2023.”

Čestitke Lovri na osvojenoj nagradi!

Pod Opširnije možete pročitati sve literarne radove naših učenika.

NFZ


[OPŠIRNIJE]Vito i Lovro na 27. Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu
Snježana Matoš / datum: 20. 11. 2023. 10:39

Od gotovo 150 pristiglih literarnih pjesama, stručno povjerenstvo u sastavu: Snježana Babić Višnjić, predsjednica Hrvatskoga društva književnika za djecu i mlade, Silvija Šesto, suvremena hrvatska književnica te Nikolina Baletić, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i urednica literarnog dijela Festivala, odabralo je 27 pjesama za 27. zbornik Hrvatskoga dječjeg festivala. Na spomenutom Festivalu, sudjelovali su i učenici naše škole svojim literarnim radovima, a među najboljima radovima, koji su ujedno uvršteni u Zbornik, izabrani su radovi Vite Peranca iz 6.a pod nazivom Šiba je z raja zišla i Lovre Erdeljija iz 8.b, naslova Razlivene misli.

Vito i Lovro su sa svojom mentoricom, Nikolinom Fuš Zvošec, prof., sudjelovali 19. studenoga 2023. na okruglom stolu  u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na okruglom stolu razgovaralo se s učenicima, Vito i Lovro su vrlo uspješno kazivali svoje pjesme pred publikom, podijeljene su pohvalnice, zahvalnice, zbornici te prigodni pokloni nazočnim malim likovnim i literarnim umjetnicima.

U drugom dijelu susreta, uz prigodan glazbeni program, dodijeljena su priznanja dvojici zaslužnih skladatelja za promidžbu stvaralaštva za djecu, Alfiju Kabilju i Branku Starcu. Gost okruglog stola, uz uvažene članice povjerenstava za odabir pjesama i likovnih radova, bio je i svestrani umjetnik Branko Bogunović Pif, ovogodišnji pokrovitelj likovnog oblikovanja festivala. Od 17 sati u Velikoj dvorani održao se festivalski koncert na kojemu je sudjelovalo 24 dječja zbora.

Bilo je prekrasno biti dio ovog prekrasnog spoja različitih vrsta umjetnosti za djecu – likovne, literarne i glazbene.

U nastavku možete pročitati literarne radove naših učenika.

NFZ


[OPŠIRNIJE]Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Martina Katar / datum: 17. 11. 2023. 13:37

U petak, 17. studenog, u školskom holu obilježili smo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Nakon kratkog obraćanja ravnateljice škole, učenik 8. B razreda Lovro Erdelji pročitao je svoju pjesmu  „Vukovarski Bijeli zbor“. Pogledali smo kratak film „Bitka za Vukovar“, a nakon toga su predstavnici svakog razreda zapalili svijeće u čast svim poginulima i nestalima. Svi zajedno smo minutom šutnje odali počast svim žrtvama Domovinskog rata.

Ne zaboravimo žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali zaboravimo na netrpeljivost i mržnju te svi zajedno stvarajmo jednu bolju budućnost u kojoj se više nikada neće ponoviti Vukovar!

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Kotoripski vanjkovci
Karmen Somi / datum: 17. 11. 2023. 13:04

U ponedjeljak (13. 11.) nekoliko učenika trećih i sedmih razreda sa svojim je mentoricama Sanelom Beti, Danijelom Sabol i Rominom Volar pripremalo poznatu kotoripsku deliciju kotoripske vanjkovce.  Najprije su naučili kako zamijesiti domaće tijesto, kako tijesto razvući te na koji način pripremiti nadjev od sira i jabuka. Sve su to radili uz upute gospođa Margite Peranec i Ivanke Škoda, članica Društva žena koje su im pokazale  vještinu i bogato iskustvo u pečenju vanjkovaca. Naša škola surađuje s lokalnim kotoripskim udrugama pa su tako ovaj put članice Društva žena bile mentorice za izradu kotoripskih vanjkovaca.  Cilj  projekata „Kotoripski vanjkovci“ i „Iz bakine kuharice“ je da se od zaborava sačuvaju stari recepti kao i da se nauči vještina izrade proizvoda od domaćeg vučenog tijesta. Učenici su učili i pri tome uživali.  Na kraju su se svi posladili mirisnim i ukusnim kotoripskim vanjkovcima od sira i jabuka.

Kako nam je bilo možete pogledati pod Opširnije.

R. Volar, D. Sabol


[OPŠIRNIJE]MALI BRONČANI TRKAČI
Karmen Somi / datum: 6. 11. 2023. 12:31

U utorak, 24.listopada 2023. sudjelovali smo na županijskom krosu za osnovne škole koje se održalo u prekrasnoj prirodi kraj ribičkog doma u Podturnu.

Natjecanje je ekipnog karaktera, a ekipu čine četiri trkača od kojih se prvo troje boduje. Naši mali trkači ( dječaci do 6. razreda) uspjeli su zauzeti 3. mjesto i okititi se brončanim medaljama. Ostale kategorije ( djevojčice do 6. razreda, te djevojčice i dječaci 7. i 8. razreda ) nisu bile toliko uspješne, no općenito gledajući svi su postigli vrlo dobre rezultate na natjecanju koje je okupilo dvadesetak osnovnih škola Međimurja. Svima čestitamo na trudu, dobroj volji i timskom duhu!

Fotografija pod Opširnije :)

 D. Krobot


[OPŠIRNIJE]Terenska nastava 5. i 7. razreda
Karmen Somi / datum: 6. 11. 2023. 12:24

Dana 25. listopada 2023. učenici 5. i 7. razreda naše škole su bili na terenskoj nastavi u gornjem  Međimurju i posjetili spomen dom rudarstva Cimper u Murskom Središću i spomen park naftašima Pekel Peklenica sa svojim razrednicama i učiteljicom tehničke kulture Jelenom Tuksar. Budući da im je sve bilo novo, veselili su se svakoj idućoj destinaciji.

Prvi posjet bio je Spomen parku naftaša u Peklenici gdje nas je dočekao gospodin Zoran Novak s odličnim predavanjem o povijesti nafte. Učenici su mogli vidjeti njezino ključanje i crnu gustu tekućinu na svoje oči. Peklenica je dobila ime po nafti (pekel). Krenuli su dalje prema Spomen domu rudarstva Cimper u Murskom Središću u kojem nas je srdačno dočekao gospodin Zoran Turk i detaljno nas uputio u povijest rudarstva kroz predavanje i kratke filmove. Učenici su uživali u slušanju i novom znanju. Saznali su da se ugljen prevozio huntima, nizom vagona kroz uske tračnice, da je život rudara svakodnevno podilazio opasnostima za vlastiti život, da je zaštitnica rudara sveta Barbara itd. Ulaz u rudnik naziva se cimper što je danas i logo Spomen doma.

Bogatiji za nove informaciji i puni dojmova, sretno su se vratili svojim domovima!

Fotografije možete pogledati pod Opširnije.

Tekst i foto: Jelena Tuksar


[OPŠIRNIJE]„Dani baštine i turizma za mlade 2023.“
Karmen Somi / datum: 3. 11. 2023. 09:09

Ove školske godine uključili smo se u natječaj Turističke kulture na temu „Moj zavičaj jučer, danas, sutra“. Ovogodišnja tema bila je potaknuti učenike na istraživanje kulturne i prirodne baštine kao temeljnog preduvjeta izgradnje svijesti o vlastitom, lokalnom i nacionalnom identitetu, ali i poštovanja identiteta drugoga.

Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za odgoj i obrazovanje te kulturu i turizam odabralo je projekt naše škole „Moj zavičaj jučer, danas, sutra – Kotoriba“ među četiri najbolja projekta osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Slijedom toga, učenici Luka Car i Mia Rajher iz 7. A razreda te Lovro Erdelji i Sara Matulin iz 8. B razreda predstavili su projekt na 16. nacionalnoj smotri Turističke kulture u Splitu koja je održana od 27. do 29. listopada.

Organizator Smotre je Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Kroz projekt pokušali smo upoznati prisutne o načinu života Kotoribe kroz prošlost s naglaskom na djelatnost koju se trudimo očuvati, a to je – umijeće i vještina pletenja košara. Vrlo smo ponosni što smo na uspješan način prezentirali naš rad na području očuvanja kulturne baštine i to, ni manje ni više, na Peristilu u središtu Dioklecijanove palače.

Ponos je tim veći kako za našu školu tako i za lokalnu zajednicu jer smo svoju školu i Kotoribu predstavili na najbolji mogući način što dokazuje i činjenica da su nam podrška u Splitu bili i ravnateljica Škole Snježana Matoš te načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić.

U videozapisu pogledajte kako nam je bilo: 

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Dan Ignaca Svetomartinskog
Karmen Somi / datum: 2. 11. 2023. 10:57

Kao i svake godine, o Ignacu Svetomartinskome smo govorili na satovima povijesti uoči njegova rođendana 28. listopada. Tko je on bio? Ignac Svetomartinski bio je jedan od najučenijih matematičara i astronoma svojega vremena te prvi hrvatski istraživač rijeke Amazone u Brazilu. Rođen je 28. listopada davne 1718. g., a u Brazilu je završio jer je portugalski kralj Ivan V. tražio matematičara za astronomska ispitivanja i određivanja geografskog položaja rijeke Amazone i njenih pritoka. Smatra ga se prvim astronomom i matematičarom koji je detaljno obavio mjerenja donjih tokova Rio Negra i Amazone. Branio je domoroce od vojnika te je zbog toga uhićen i poslan brodom u Lisabon gdje je u tamnici proveo 17 godina. Pušten je osobnim zalaganjem habsburške carice Marije Terezije. Neko vrijeme je živio u Varaždinu, a umro je 15. 4. 1793. g. u Belici.

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Uspješni na izložbi likovnih radova "Zaplešimo"
Karmen Somi / datum: 27. 10. 2023. 14:19

Učenice naše škole u ponedjeljak su u pratnji učiteljice likovne kulture posjetile Muzej Grada Đurđevca kako bi prisustvovale otvorenju izložbe „Zaplešimo“.

Riječ je o izložbi učeničkih likovnih ostvarenja; izazov izrade plakata za plesni događaj. Natječaj je vezan uz aktualnu izložbu Henri de Toulouse-Lautrec „Svjetla Moulin Rougea“ u Muzeju Grada Đurđevca.

Cilj natječaja i izložbe promatranje je umjetničkih djela Henri de Toulouse-Lautreca temeljem kojeg učenici analiziraju umjetnička djela autora, istražuju i izražavaju svoje ideje, osjećaje i iskustva u svoja likovna ostvarenja. Promatranjem postojećih likovnih djela učenici su stvorili vlastitu interpretaciju kroz različite tehnike i elemente forme.

Učenice čiji su likovni radovi odabrani za izlaganje su: Rihanna Majetić, 6. B razred, Sanja Horvat, 7. A razred, Tesa Špiranac i Lana Oršoš, 7. B razred, a mentorica učenicama je učiteljica likovne kulture Barbara Salaj Zlatar.

Na samom otvorenju proglašeni su nagrađeni učenici, a naša je Sanja osvojila 3. mjesto u kategoriji radova od 5. - 8. razreda! Čestitamo Sanji na uspjehu! 

B . Salaj Zlatar

Radove i  fotografije možete pogledati pod Opširnije.


[OPŠIRNIJE]Izviđačka akcija - Ulicama Varaždina 2023.
Karmen Somi / datum: 27. 10. 2023. 09:49

U organizaciji Odreda izviđača „Sirius”, u subotu (21. listopada), organizirana je 26. tradicionalna izviđačka akcija „Ulicama Varaždina 2023.” Na akciji je sudjelovalo oko 380 izviđača od kojih je četrdesetak bilo iz Kotoribe dok su ostali bili iz 15 izviđačkih udruga iz Zagreba, Lepoglave, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Velike Gorice, Valpova, Osijeka, Samobora, Požege, Rajića, Strahoninca, Varaždina i Čakovca.

Cilj akcije je upoznavanje znamenitosti Grada Varaždina te snalaženje u njemu. Osnovni dio akcije je prelazak staze kroz Varaždin koja se sastojala od više kontrolnih točaka koje su ekipe uz pomoć plana grada te dodatnih uputa i zadataka prolazile. Jedan od ciljeva akcije je promocija grada Varaždina i Varaždinske županije kao značajnih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.  

Kako nam je bilo možete pogledati u videozapisu:  

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Prometna učilica
Snježana Matoš / datum: 26. 10. 2023. 10:57

Učenici se mogu prijaviti preko ovog linka: 

Prometna Učilica newsletter (skole.hr)

 


[OPŠIRNIJE]Srebrni rad na ovogodišnjoj ARCI!
Karmen Somi / datum: 24. 10. 2023. 10:31

Od 12. do 14. listopada 2023. g., u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održalo se ovogodišnje 21. izdanje Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2023. Izložba, čiji je organizator Hrvatska zajednica inovatora, predstavlja širok spektar inovacija iz Hrvatske i svijeta, a ove godine moglo se pregledati više od 200 izložaka. Prikazani radovi rezultat su kreativnosti, znanja i inovativnosti brojnih pojedinaca, timova u poduzećima, akademske zajednice i mladih.

Našu školu na ovoj prestižnoj izložbi predstavljao je rad Magic mirror, čiji je autor Lovro Erdelji, 8.b. Njegova je mentorica učiteljica tehničke kulture, Jelena Tuksar. Spomenuti rad predstavljen je i ocijenjen od strane ocjenjivačkog suda u četvrtak (12.10.), a u subotu (14.10.) na svečanoj dodjeli nagrada dodijeljena mu je medalja srebrnog sjaja!

J. Tuksar (tekst i foto)

Čestitke učeniku i mentorici!smiley

Fotografije pod Opširnije.

 


[OPŠIRNIJE]Dani kruha - dani zahvalnosti
Snježana Matoš / datum: 20. 10. 2023. 12:53

U našoj školi Dan kruha i zahvalnosti Bogu za plodove zemlje obilježili smo  kratkim  programom uz pjesmu, recitacije i scenske prikaze.

Zahvaljujemo svim vrijednim rukama naših mama, baka, članica Caritasa i učiteljica koje su pripremile ukusne kolače, pletenice i kruh te time obogatile  izložbu u holu naše škole. Hranu pripremljenu i izloženu na izložbi i sve nas blagoslovio je naš župnik Ivan Kljunić. Današnju zahvalu Bogu za sve darovano upotpunili smo blagovanjem blagoslovljene hrane.

 

Danijela Sabol


[OPŠIRNIJE]Kviz i radionica prevođenja u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2023.
Karmen Somi / datum: 18. 10. 2023. 11:36

Krenuli smo s obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige 2023. koji se ove godine održava pod nazivom Književnost bez granica, a koji je posvećen književnim prevoditeljima i prevoditeljicama. Dio knjiga koje učenici posuđuju u školskoj knjižnici i čitaju na hrvatskom jeziku, pa tako i brojne lektire, izvorno su napisane na nekom stranom jeziku i prevedene na hrvatski. Također, zahvaljujući prevoditeljima hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i čita se diljem svijeta. Stoga su aktivnosti ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige i u našoj školi usmjerene na umjetnost književnog prevođenja. 

Učenici 7. i 8. razreda koji polaze dodatnu nastavu engleskog jezika, sudjelovali su na radionici koju je pripremila knjižničarka u suradnji s učiteljicom Marijom Kontrec. U uvodnom djelu učenici su se upoznali sa specifičnostima i zamkama književnog prevođenja, prepoznali su da je riječ o zahtjevnom i odgovornom pothvatu i uvjerili se da za uspješno prevođenje nije dovoljno dobro poznavati strani jezik već je jednako važno izrazito vješto znati koristiti svoj vlastiti.

Učenici su potom sudjelovali u prigodnom kvizu saznavši pritom koju su knjige najprevođenije u svijetu, na koliko jezika su prevedene, koji su to hrvatski autori čije se knjige čitaju na brojnim stranim jezicima te druge zanimljivosti iz svijeta knjiga.

S obzirom da polaznici dodatne nastave engleskog jezika pokazuju poseban talent i interes za engleski jezik, učenici su u nastavku dobili zadatak prevesti na hrvatski jezik citate poznatih pisaca, znanstvenika i filozofa koji govore o značaju knjiga i knjižnica te važnosti znanja jezika i književnog prevođenja. Učenici su se uvjerili da je potrebno uložiti puno truda kako bi prijevod bi uspješan te su dali svoj prevoditeljski doprinos pa će tako njihovi prijevodi citata biti izloženi u knjižnici gdje će tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11.2023) biti postavljena prigodna izložba s dvojezičnim citatima i zanimljivostima vezanim uz književno prevođenje.

Fotografije pod Opširnije.

Suzana Jarnjak Ivanović, školska knjižničarka


[OPŠIRNIJE]Cvjetnjak trećih razreda
Karmen Somi / datum: 13. 10. 2023. 13:43

Ove školske godine učenici trećih razreda i njihove razrednice Sanela B. i Danijela S. sudjeluju u projektu naše škole „Oprašivači“, a u suradnji s javnom ustanovom Međimurska priroda.

Tom su prilikom učenici uredili razredni cvjetnjak i zasadili cvjetne lukovice.

Učenici su vrijedno grabljali, pljevili, sadili i pri tome uživali te, naravno, učili uz rad.

Pokraj razrednog cvjetnjaka nalazi se hotel za kukce iz kojeg će naše cvijeće posjećivati oprašivači.

"Jedva čekamo da naš cvjetnjak u proljeće odjene šareno ruho", rekli su učenici.

Fotografije pod Opširnije.

D. Sabol 


[OPŠIRNIJE]25. Jesensko okupljanje izviđača – Kalnik 2023.
Karmen Somi / datum: 12. 10. 2023. 15:15

Naša izviđačka družina je u subotu (7. 10.) sudjelovala na izviđačkoj akciji  „25. Jesensko okupljanje izviđača – Kalnik 2023.“. Čak 46 članova naše družine podijeljenih u 8 ekipa prijavilo se na različita orijentacijska natjecanja kao što su signalizacija, čvorologija, prva pomoć, testovi znanja o Kalniku i Savezu izviđača Hrvatske… te je jedna ekipa osvojila 2. mjesto na testovima znanja o Kalniku i Savezu izviđača Hrvatske, a druga ekipa je bila 3. u prvoj pomoći. Svima nam je bilo lijepo i zabavno, a posebno našim novim članovima kojima je ovo bio prvi izviđački izlet.

Pogledajte kako nam je bilo: 

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Druženje s umirovljenicima
Snježana Matoš / datum: 12. 10. 2023. 11:48

Na poziv Udruge umirovljenika Kotoriba na Dan otvorenih vrata, 11. listopada, učenice i učitelji naše škole proveli su jedno prekrasno poslijepodne u  druženju s umirovljenicima naše Općine. Učenici su sudjelovali u kreativnoj radionici izrade cvijeća od krep papira, u različitim igrama na otvorenom te igranju šaha.

Zahvaljujemo umirovljenicim na trudu i entuzijazmu kojim su dočekali naše učenike te ih  uskoro očekujemo  u našoj školi da  svojim znanjem i vještinama obogate naš školski kurikulum.

 


[OPŠIRNIJE]Zbor malih pjesnika u Zlataru
Snježana Matoš / datum: 3. 10. 2023. 09:09

Zbor malih pjesnika je književna manifestacija koja se kontinuirano održava svake jeseni u Zlataru od 1970. godine u sklopu manifestacije „Dani kajkavske riječi“. Osnovan s ciljem njegovanja kajkavskog narječja među mladima. Zbor okuplja mlade dijalektalne pjesnike iz svih kajkavskih krajeva Republike Hrvatske tako da se na priredbi u Zlataru uobičajeno okupljaju autori s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Na natječaj za 54. Zbor malih pjesnika u Zlataru koji organizira Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar u sklopu kulturnih priredbi 54. manifestacije „Dani kajkavske riječi“, prispjelo je 318 pjesama iz 56 škola kajkavskog govornog područja. Prosudbena komisija je za izvođenje na Zboru i tisak u zbirci pjesama odabrala 63 pjesme, 62 autora iz 51 škole.

Našu školu je na spomenutom Zboru predstavljala učenica 6.a razreda, Dina Čižmešija sa svojom pjesmom Zlotni pajdoš. Dina je izvodila svoju pjesmu na završnoj priredbi koja se održala 30. rujna u Zlataru  na kojoj je i nagrađena posebnom nagradom za svoju izvedbu i tekst. Nagradu joj je uručila i predsjednica Povjerenstva, poznata književnica Željka Horvat-Vukelja. Pjesma je uvrštena u Zbirku dječje kajkavske poezije. Dinina mentorica je Nikolina Fuš Zvošec, prof.

Zbor malih pjesnika nas povezuje kao kajkavce, on predstavlja put očuvanja zavičajnog govora te je simbol susreta. Priredba je bila čista radost, val dobrih emocija, čari kajkavske riječi obogaćene prelijepim melodijama kajkavskih pjesama, manifestacija koja se dugo pamti, poziva natrag te ostaje duboko u srcu.

 

NFZ

U nastavku možete pročitati nagrađenu pjesmicu.


[OPŠIRNIJE]Dan Nikole Zrinskog_Murakeresztύr
Karmen Somi / datum: 2. 10. 2023. 11:45

U petak, 29. rujna 2023. g., u OŠ Nikola Zrinski Murakeresztύr održan je Dan Nikole Zrinskog. Ovogodišnja tema bila je Sigetska bitka – učenici su morali izraditi jedan dio sigetske bitke 3D tehnikom te rad poslati do 26. rujna, a na sam Dan Nikole Zrinskog održano je i natjecanje u crtanju. Našu školu predstavljale su učenice 7. A razreda, Sanja Horvat i Tena Lehki uz mentoricu Rominu Volar, učiteljicu povijesti i pratiteljicu Petru Brezovec, socijalnu pedagoginju. Nakon kulturno – umjetničkog programa te polaganja vijenaca, otvorena je izložba 3D radova na kojoj je Tenin rad pohvaljen od strane stručnog povjerenstva škole. Uslijedio je ručak, a nakon njega održano je natjecanje u crtanju na kojemu je Sanja osvojila 1. mjesto.

Bravo Tena, bravo Sanja! 😊

Fotografije možete pogledati pod Opširnije.

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Edukacija sigurne plovidbe na mirnim i tekućim vodama_završni dio
Karmen Somi / datum: 2. 10. 2023. 11:26

U nedjelju, 1. listopada 2023. g., proveden je završni dio Edukacije sigurne plovidbe na rijeci Muri na kojemu su sudjelovali i članovi naše Izviđačke družine. Spust rijekom Murom započeo je u Drotu, a završio je u Šibju u dužini od 15 km. Uz članove naše družine, na Edukaciji su sudjelovali i članovi DVD Kotoriba uz organizaciju Motonautičkog kluba „Mura“ Kotoriba i pod budnim okom stručnog voditelja Edukacije, gospodina Nenada Ujlakija. Uživali smo u spustu i prekrasnom jesenskom danu, a na cilju smo svi zajedno ispekli jeger.

Kako nam je bilo možete pogledati pod Opširnije.

R. Volar


[OPŠIRNIJE]Posjet etno – zbirci „Stari farof“ Kotoriba
Karmen Somi / datum: 2. 10. 2023. 11:08

Već dugi niz godina u zadnjem tjednu rujna, učenici petih razreda u sklopu izvanučioničke nastave iz povijesti posjećuju etno – zbirku „Stari farof“. Vrijedne članice Društva žena vode brigu o Zbirci te se uvijek rado odazovu našem pozivu da nam ispričaju kak se negda živelo. Tako je bilo i ove godine. Učenici su saznali mnogobrojne zanimljive priče iz života svojih predaka – gdje se i kako živjelo, čime su se ljudi bavili, kakve običaje su poštovali…  Naučili su i starinske izraze za različite predmete – rojnglje, riflja, proljka, voder, cep, lajca, robec – preljevanec, divan,…, a zanimljivo im je bilo što neke od tih predmeta njihove bake i djedovi još uvijek imaju kod kuće.

Fotografije možete pogledati pod Opširnije.

R. Volar


[OPŠIRNIJE]#BeActive
Martina Katar / datum: 2. 10. 2023. 09:15

Učenice ritmičke grupe OŠ Jože Horvata Kotoriba sa svojom voditeljicom, učiteljicom Adelom Horvat, aktivno su se uključile 29.9.2023. u bogat program događanja pod sloganom #BeActive na Trgu Republike u Čakovcu, kojim je obilježen Europski tjedan sporta (23. – 30.rujna 2023.) i Europski dan srca.

Organizatori događaja su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Europe Direct Čakovec, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan.

Uz #BeActive sat tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom te niz sportskih aktivnosti za sve dobne skupine, predstavio nam se i poznati sportaš Branko Zorko, a cijeli je događaj završio FlashMove plesom svih sudionika na zajedničku koreografiju.  Cijeli gradski trg je preplavila crvena boja – boja zdravlja. Svaki sudionik dobio je crvenu majicu sa sloganom, jabuku i vodu!

Veselja, smijeha i aktivnosti nije nedostajalo. Toplina, predivne jesenje boje grada očarale su nas u šetnji, a kraj našeg aktivnog druženja zasladili smo sladoledom. 

Adela Horvat


[OPŠIRNIJE]Suočavanje s kriznim situacijama
Nenad Podgorelec / datum: 27. 9. 2023. 19:18

Učenici 4. razreda danas su imali  kratko predavanje i radionicu pod nazivom Suočavanje s kriznim situacijama. Predavanje i radionicu održala je predavačica Iva Merdanović iz Crvenog križa uz pomoć Maje Bogdan iz Volonterskog centra „Za zajednicu“. Učenici su opisivali krizne situacije, nabrajali žurne službe te se upoznali s različitim vrstama katastrofa, izvanrednim situacijama te velikim nesrećama. U središnjem dijelu, nakon predavanja, učenici su bili podijeljeni u 7 grupa gdje su radili na zanimljivim zadatcima. Neki od zadataka su bili: proučiti što je potres, kako nastaje potres, što učiniti za vrijeme potresa, prisjetiti se brojeva svih žurnih službi, kako komunicirati sa žurnim službama i što sve staviti u ruksak za krizne situacije. Nakon izvršenih zadataka u grupi, učenici su svoje zaključke i plakate prezentirali drugim grupama koje su ih pozorno slušale.


[OPŠIRNIJE]Izviđački kamp Stančevac
Martina Katar / datum: 27. 9. 2023. 09:49

Nakon završetka nastave prošle školske godine, članovi Odreda izviđača Sirius, udruge koja radi na području Varaždina, Čakovca i Kotoribe, nisu mirovali, već su krenuli u novu ljetnu avanturu, tj. organiziranje devetodnevnog šumskog izviđačkog logorovanja. Logorovanje se održalo od 8. do 16. srpnja na livadama i šumama u podnožju Petrovog Vrha, u dijelu općine Sirač, selo Bijela, osam kilometara od grada Daruvara. Dva tjedna prije same višednevne aktivnosti prethodile su vrlo zahtjevne organizacijske i logističke pripreme kako bi samo logorovanje što bolje prošlo. Izviđački kamp je bio smješten s obje strane potoka Stančevac, čije su obale već prošlih godina izviđači spojili drvenim mostom koji je ove godine obnovljen.

Na logorovanju je sudjelovalo pedeset članova Odreda izviđača Sirius, od toga 18 izviđača iz Kotoribe te srednjoškolci kao volonteri i voditelji. Tijekom boravka svi sudionici su preuzimali zaduženja, kao što su noćno dežuranje ili pomaganje u kuhinji te su time stjecali nova znanja i vještine te nezaboravna iskustva. U sklopu šumskog logorovanja organizirana su i dva kraća jednodnevna izleta. Jedan izlet je bio uspon na Petrov Vrh, a drugi u Lipik na lipičke bazene. Svaki dan logorovanja protekao je uz brojne programske sadržaje uz puno praktičnog rada što je dodatno doprinijelo zanimljivosti samog programa.

Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva kao npr. izviđački kurir, domaćin, plivač, higijeničar-bolničar, pionir, konačar i dr. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih logorskih objekata i lukova od drva i špage, osnove topografije, kuhanje u prirodi, pročišćavanje vode, sortiranje otpada, osnove prve pomoć i dr. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru pjevanje, kviz znanja, razni skečevi, osnove astronomije i sl. Također je u večernjem dijelu programa organizirana filmska večer sa filmovima koje su izviđači radili proteklih godina na višednevnim aktivnostima, karaoke večer te Supertalent show.

                                                                                                Romina Volar

Djelić atmosfere možete vidjeti u filmu… 😊


[OPŠIRNIJE]Tjedan kajkavske kulture
Snježana Matoš / datum: 13. 9. 2023. 14:41

Već 58. godinu zaredom, početkom mjeseca rujna, u Krapini se održava Tjedan kajkavske kulture, a u sklopu toga tjedna održan je tradicionalni Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva. Našu školu je na spomenutom Recitalu već 3.put zaredom predstavljao naš učenik 8.b razreda, Lovro Erdelji sa svojim literarnim radom Kosci. Lovro je odabran da svoju pjesmu, napisanu na svom kotoripskom govoru i kajkavskom narječju, interpretira samostalno na spomenutom Recitalu, u utorak 5.rujna 2023.,u nošnji svoga kraja. Mentorica mu je bila profesorica Nikolina Fuš Zvošec. Spomenimo samo da Dječji recital kajkavske poezije okuplja kajkavske pjesnike iz cijele Hrvatske, a ove godine na natječaj su prispjela 273 literarna rada iz 59 osnovnih škola. Njih 72, objavljeno je u Malom dječjem zborniku. Od tih 72 literarna rada, na manifestaciji Recital dječje kajkavske poezije izvodi se njih 40-etak. Čestitke, Lovro, na odličnoj pjesmi i izvrsnoj interpretaciji.

NFZ

U nastavku možete pročitati pjesmicu.


[OPŠIRNIJE]Hrvatski olimpijski dan
Snježana Matoš / datum: 12. 9. 2023. 13:58

Učenici predmetne nastave danas su obilježili Hrvatski olimpijski dan pješačenjem do obližnjeg ribičkog doma. Iako je bio vruć rujanski dan, učenici su bez muke savladali predviđenu rutu. Pješačenjem i boravkom na svježem zraku učinili smo dobro za svoje zdravlje.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju