« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Ova srijeda bila je baš poseban dan za učenike 2.a razreda i učiteljicu Adelu. Pozvani smo u goste u obližnju Valionicu Fabić, čiji su vlasnici Mirjana i Ivan Fabić, baka i djed naše učenice Ane.
Svi smo bili uzbuđeni jer smo prvi puta vidjeli cijeli proces valjenja pilića. Pomno smo slušali našu domaćicu Mirjanu koja je s toplinom u srcu sve polako objašnjavala. Ona i suprug Ivan peradarstvo u srcu nose već tri desetljeća.
Naučili smo da pilićima treba 21 dan da se izvale. Čistoća ljuske je jako važna pa se u inkubator stavljaju samo čista jaja. Pile probije rupicu na ljusci i potom se oslobađa iz ljuske te dolazi na svijet mokro i izmučeno. Već nakon par sati se osuši i postane „pufasto“, mekano, preslatko. Nismo mogli odoljeti toj ljepoti pilića pa smo ih čuvali, pazili i mazili. Mirjana nam je spomenula da u inkubatoru mogu izvaliti od 10 000 do 20 000 pilića. Pakiraju se po 100 komada i odmah odvajaju muški od ženskih, a prepoznaju se prema krilima.
Za kraj smo svi za poklon dobili po jednog preslatkog crnog pilića.
Djeca su obećala da će jako paziti svog malog pilića, držati ga na toplome mjestu temperature 33 stupnjeva, obavezno uz čistu vodu i posebnu hranu, smjesu za piliće njihovog uzrasta. Veselju nije bilo kraja!
Kako nam je bilo, pogledajte u nastavku.
Učiteljica Adela Horvat